Studenten van de universiteit en de hogeschool hebben maandag zeven oktober het bestuursgebouw van de Universiteit van Utrecht geblokkeerd. Leraren en het bestuur konden niet naar binnen. Hiermee laat de groep Utrecht Student Encampment zien dat ze het niet eens zijn met de banden die de universiteit met Israël heeft.
Voor het bestuursgebouw van de universiteit zat een groepje studenten te demonstreren. Ze zaten voor alle deuren. Voor de hoofdingang hing een doek met ‘CUT ALL TIES’ en hingen er ook Palatijnse vlaggen. De demonstranten bedekten hun gezicht met doeken om anoniem te blijven. Rond een uur of tien was het rustig en zaten ze nog met weinig mensen. Dit meldden ook de politie die een stukje verderop de boel in de gaten hield. Rond een uur of één waren ze met meer. Op dat moment werden er ook flyers uitgedeeld. Hierin stond informatie en werden er mensen aangezet tot een walk-out om steun te laten zien.
De anonieme woordvoerder gaf aan dat dit niet de eerste demonstratie en bezetting is. ‘Helaas is het nodig om te blijven demonstreren.’ Werknemers die in de ochtend aan kwamen leken volgens de man begrip te hebben, de een meer dan de ander. ‘We hebben ze duidelijk gemaakt dat we het niet om hun doen maar om hun bazen die geen verantwoording afleggen of nemen terwijl dat wel in hun macht ligt. Zo helpen ze genocide in Palestina.
Hij meldt dat er geruchten rondgaan dat de demonstranten dingen mollen maar dit klopt volgens hem niet. Sommige studenten zijn hierdoor sceptisch maar volgens de woordvoerder worden ze door veel studenten gesteund.
Zeven oktober is de grote aanval van Hamas op Israël geweest. Hierbij vielen er ongeveer 1200 doden meldt de Rijksoverheid. De demonstratie vond een jaar later op deze dag plaats. De woordvoerder gaf geen antwoord op de vraag waarom de demonstratie nou precies op deze dag plaatsvond maar vertelde iets anders. ‘Zes oktober is de ongeveer de 200ste Palestijnse neergeschoten in de West Bank. We zouden ook op zes oktober kunnen staken.’ Echter gaf de student die de flyers uitdeelde wel aan dat het met de gebeurtenis op zeven oktober te maken heeft met de demonstratie zonder verdere informatie.
Het bestuur van de Utrechtse Universiteit heeft nog geen wedergehoord gegeven op de bezetting.
Rob van der Reyden docent op de hogeschool van Utrecht stond rond tien uur naar de demonstranten te kijken. Hij had niet echt een idee van wat er gebeurde. Ze waren nog met redelijk weinig mensen en hij vond de woorden op het spandoek niet zo duidelijk. ‘Het is de meest directe manier om aandacht te krijgen en mensen om antwoorden te vragen. Ik kan me voorstellen dat een brief of een mailtje sturen het bestuur niet direct antwoord geeft. Ik weet niet of dit gaat helpen, ik vind het er niet heel erg massaal uit zien. Ik kan me voorstellen dat ze ook een verzoek met een open vizier zouden kunnen doen.
Nu zie je alleen mensen ontwikkeld en alleen maar zitten, je ziet niet goed wat ze precies willen. Voor mijn gevoel ziet het niet heel serieus en open uit. Als ze echt openhartig willen praten over wat er aan de hand is en wat hun eisen zijn moeten ze dat voor de andere partij ook mogelijk maken door mee te gaan daarin en te luisteren. Zelf zouden ze dan ook wat meer kunnen doen en niet alleen met een sjaal om je hoofd alles barricaderen. Of geven ze wel informatie?’ Er wordt wel informatie gegeven. Rond 10 uur gaf echter alleen de woordvoerder dit. Na nog meer informatie over de demonstratie gaf van der Reyden aan dat hij het heel handig vindt dat er met mensen gepraat wordt en informatie gegeven wordt. ‘Of de datum van vandaag nou een goede uitgerekende datum is, dat lijkt me niet helemaal. Wat doet de universiteit nou eigenlijk met Israël en wat is nou de relatie met het oorlog voeren? Vind ik een valide en goede vraag en het lijkt me heel goed als de universiteit hier antwoord op geeft.
Tekst door Pleun Nijhuis
Voor het bestuursgebouw zitten demonstranten te protesteren tegen Israel. Zij houden een spandoek voor met ‘Cut all ties’. Ik spreek met de woordvoerder van deze demonstranten over wat zij aan het doen zijn en wat zij hiermee willen bereiken.
Audio door Aniek Wiering