Op donderdag 10 oktober is de Dag van de Mentale Gezondheid. FC Utrecht organiseert samen met de gemeente Utrecht voor het eerst een campagne om hier aandacht aan te besteden, namelijk ‘Unbox Jezelf en Unbox een ander’.
Wanneer je 10 oktober het stadion binnenloopt, zie je vele studenten. De studenten lopen enthousiast naar binnen en kijken om zich heen. Eenmaal binnen ruik je het gemaaide gras en zie je een leeg stadion zonder supporters. De bokshandschoenen worden klaargezet voor de clinic en de kleedkamers worden open gemaakt voor de gesprekken met oud-voetballers, de dag kan van start gaan.
Uit onderzoek blijkt dat in Utrecht 1 op de 5 jongeren mentale problemen heeft, in de leeftijdsgroep van 16 tot 25 jaar. FC Utrecht en de gemeente Utrecht willen hier samen aandacht aan besteden, doormiddel van ‘Unbox Jezelf en Unbox een ander’. Deze campagne legt nadruk op mentale klachten onder jongeren en hoe ze hier actief mee om kunnen gaan.
Het initiatief benadrukt het belang van open gesprekken met leeftijdsgenoten of vertrouwenspersonen wanneer het even tegenzit. Het maakt duidelijk dat tegenslagen bij het leven horen en dat jongeren er niet alleen voor staan. De campagne richt zich daarnaast op directe omgeving van jongeren zoals ouders, leraren, (voetbal)trainers en vrienden, om hen te ondersteunen. Om deze actie te bevorderen is er een programma georganiseerd samen met Play Mental Foundation.
Donderdag 10 oktober is er voor de eerste keer een evenement georganiseerd in het stadion Galgenwaard, waar ROC-studenten samenkomen om te praten over hun mentale gezondheid. Het programma voor de ROC-studenten bestaat uit een boks clinic buiten in het stadion en een kleedkamer gesprek met oud-voetballers.
Volgens Ingmar Creutzburg (eigenaar Tigers Gym) liggen er een hoop uitdagingen om de mentale gezondheid gezonder te maken. ‘Ik denk dat boksen een middel is om daarbij te helpen’. Ingmar Creutzburg geeft de ROC-studenten een boks clinic om bewust zijn te creëren en ze leren te wat de effecten daarvan zijn. ‘Bij boksen gaat het heel erg over elkaar slaan en om geslagen te worden, eigenlijk word je dagelijks geslagen misschien niet fysiek maar wel mentaal’. Vanuit die gedachte is de clinic boksen georganiseerd voor de ROC-studenten.
‘Als FC Utrecht staan wij midden in de maatschappij en vangen wij signalen op in en rond om ons stadion, we kunnen er niet meer omheen veel jongeren kampen met mentale zorgen’ zegt Robert Junier (Manager Participatie FC Utrecht). Doordat de rol van internet enorm gegroeid is, is er een taboe op belangrijke dingen uitspreken naar elkaar. Het verschil onder de jongeren is in de jaren veel veranderd. ‘Het bereik in de wereld is groter, we krijgen veel meer dingen mee en dat is goed, maar dat geeft ook een stukje verwerking en druk op jezelf’.
FC Utrecht kan een mooie voorbeeldrol spelen bij het impact maken van mentale gezondheid. ‘Het begint bij kwetsbaar opstellen, ik denk dat een club als FC Utrecht dat door de jaren heen heeft geleerd, ook hier gebeuren dingen in het stadion’. FC Utrecht is bezig om die taboes door te breken en niet weg te kijken en dingen bespreekbaar te durven maken. ‘Zo komt de kracht van ons logo mooi in beeld’. Die staat voor het bereik, het draagvlak onder de mensen, ergens bij willen horen en de verbindende factor die FC Utrecht heeft. Zo schetst FC Utrecht een mooi beeld met de voetballers als rolmodellen.
Daan Nijholt heeft een reportage gemaakt op de dag van de campagne bij FC Utrecht, waar de club samenwerkt met de Play Mental Foundation om aandacht te vragen voor mentale gezondheid. Tijdens deze dag sprak hij met een jongerencoach van de stichting, die vertelde hoe zij hebben bijgedragen aan de eerste sessie in stadion Galgenwaard en het belang van dit onderwerp.