Utrecht Science Park

Selecteer Pagina

Prinses Máxima Centrum belicht lobulaire borstkanker op 15 oktober

Prinses Máxima Centrum belicht lobulaire borstkanker op 15 oktober

Foto: Melissa Gioia Locatie: Prinses Maxima Centrum

ILC-organisaties hebben 15 oktober uitgeroepen tot de wereldwijde ILC-dag. Het UMC-Utrecht organiseert daarom samen met het Erasmus Medisch Centrum, Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek en Maastricht UMC+ een congres in Utrecht.

Utrecht, 15 oktober 2024 – Het Prinses Máxima Centrum heeft vandaag een belangrijke medische conferentie georganiseerd om meer bewust zijn te creëren voor patiënten en professionals, wat samenvalt met de internationale borstkankermaand. Dit om meer aandacht te besteden aan ILC. Er zijn sprekers uit het onderzoek, de zorg en patiëntenorganisaties.

Invasief lobulair carcinoom

Lobulaire borstkanker, ook wel invasief lobulair carcinoom (ILC) genoemd, is een vorm van borstkanker die ontstaat in de melkklieren van de borst. ILC wordt gekenmerkt door het ontbreken van het eiwit E-cadherine, dat normaal gesproken zorgt voor de hechting tussen cellen. Hierdoor kunnen kankercellen zich gemakkelijker verspreiden in het borstweefsel en elders in het lichaam, zonder duidelijke massa’s te vormen. ILC is vaak moeilijk te detecteren met traditionele beeldvormingstechnieken zoals mammografie, vooral bij vrouwen met dicht borstweefsel. Dit leidt dat er vaak toe dat de tumor pas wordt ontdekt als deze al groter is dan 2 cm of als er al uitzaaiingen zijn.

Het onderscheidt zich van de meest voorkomende borstkanker, ductaal carcinoom. In tegenstelling tot ductaal carcinoom, dat vaak harde, goed voelbare knobbels in de borst vormt, groeit lobulair carcinoom verspreidt door het borstweefsel. 15% van alle vrouwen met borstkanker hebben ILC. Een typische eigenschap van ILC is dat de tumorcellen los van elkaar groeien, in tegenstelling tot de cellen bij andere typen borstkanker.

Meer onderzoek

Volgens Agnes Jager (internist-oncoloog, Erasmus MC Rotterdam) is er meer aandacht nodig om duidelijk te maken aan mensen, dat er verschillen zijn met soorten borstkanker. Op veel vlakken is lobulaire borstkanker namelijk anders, hoe het zich gedraagt en hoe het zich toont op de beeldvorming. ILC zou anders behandeld moeten worden maar tot nu toe is er te weinig onderzoek gedaan om dat te vinden. ’We behandelen elke vorm van borstkanker nog precies hetzelfde, maar we denken dat je het heel anders zou moeten doen’.

‘Er is weinig aandacht voor deze ziekte geweest, omdat de prognose van vrouwen met lobulaire borstkanker op zich best wel goed is, 80% is na tien jaar nog in leven’ zegt: Patrick Derksen (medisch bioloog, UMC Utrecht). Wat kenmerkend aan dit ziektebeeld is, is dat het redelijk vaak terug komt na vijf tot tien jaar. Als het dan terug komt reageert de ziekte niet meer goed op de standaardtherapie en ben je uitbehandeld.

Stichting Lobulair Borstkanker

Om hier meer aandacht aan te besteden is Stichting Lobulair Borstkanker opgericht. Hun missie is om de zorg voor lobulaire borstkankerpatiënten verbeteren en de kans op genezing te vergroten, en ook een betere kwaliteit van leven. Dit willen ze gaan bereiken doormiddel van voorlichtingen, bijeenkomsten en donateurs.

Tijdens Global ILC Day in het UMC Utrecht heeft Daan Nijholt een reportage gemaakt, waarbij hij sprak met medisch bioloog Patrick Derksen. Derksen vertelde over zijn onderzoek naar zeldzame vormen van kanker en de ontwikkeling van nieuwe therapieën. Hij benadrukte het belang van het delen van kennis en vooruitgang in kankeronderzoek.

 

Over de auteur

Melissa Gioia

Mijn naam is Melissa Gioia, ik zit op de opleiding Journalistiek in mijn eerste jaar. Ik heb een passie voor schrijven en ik vind het leuk om mij te verdiepen in een onderwerp en mooie verhalen te maken.