Utrecht Science Park

Selecteer Pagina

Aangepast donorbeleid geeft bloedontvangers de kans om te doneren

Aangepast donorbeleid geeft bloedontvangers de kans om te doneren

Foto: Luna Mathijse - Bloedbank Utrecht Uithof

UTRECHT SCIENCE PARK – Patiënten die na 1980 een bloedtransfusie hebben ontvangen, mochten nooit meer bloeddonor worden. Maar dat verandert per 1 oktober. Sinds deze maand heeft Bloedbank Sanquin haar donorbeleid aangepast, waarbij nu zorgvuldig gekeken wordt naar de medische redenen voor de bloedtransfusie. 

Het uitsluiten van bloedontvangers had te maken met de verspreiding van boviene spongiforme encefalopathie (BSE), ook wel bekend als de gekkekoeienziekte. Deze ziekte, die hersencellen bij rundvee aantast, werd voor het eerst ontdekt in 1986 in Groot-Brittannië, waar later een epidemie uitbrak. De ziekte verspreidde zich door besmet diermeel in veevoer. De naam ‘gekkekoeienziekte’ is te wijten aan het vreemde gedrag dat zieke runderen vertonen. De dieren maken gekke bewegingen en vallen steeds.

In de jaren ’90 is de besmetting van mensen via voedsel voorkomen door het vernietigen van besmette veestapels. De incubatietijd voor de besmetting is in 2024 ruimschoots verstreken en er zijn sinds 2016 geen nieuwe gevallen meer aangetroffen. Sinds 1999 zijn er bovendien geen overdrachten via bloedtransfusies meer gedocumenteerd. Deze opstapeling van positieve ontwikkelingen vindt Sanquin redenen genoeg om het donorbeleid te verspoelen.

Het doel is om een grote groep mensen weer de mogelijkheid te geven om bloeddonor te worden, waarbij de reden voor de ontvangen bloedtransfusie daarbij doorslaggevend is. Met ongeveer 379.000 bloedtransfusies per jaar kan deze beleidswijziging duizenden tot tienduizenden mensen de kans geven om weer bloed te doneren.

Meld je hier aan bloeddonor.

 

Zakken gedoneerd bloed – foto: ©Sanquin

 

Over de auteur

Luna Mathijse

Mijn naam is Luna Mathijse en ik ben journalist in opleiding aan de School voor Journalistiek.