Utrecht Zuid

Selecteer Pagina

Mogelijke zorgcrisis in Kanaleneiland: Zitten veel inwoners straks zonder huisarts?

Mogelijke zorgcrisis in Kanaleneiland: Zitten veel inwoners straks zonder huisarts?

Bron: Heleen van der Bruggen

Het Gezondheidscentrum Kanaleneiland (GCK) moet mogelijk de deuren sluiten vanwege andere bestemmingsplannen voor het pand. Veel inwoners van Kanaleneiland komen misschien zonder huisarts te zitten. Daarom wordt er massaal actiegevoerd door Utrechtse politieke partijen, huisartsen van het GCK en inwoners van de buurt.

Nanja Danhof is huisarts bij het gezondheidscentrum. Samen met tien andere huisartsen en meer dan honderd andere hulpverleners, zoals logopedisten en fysiotherapeuten, vormt ze een belangrijk onderdeel van de gezondheidszorg in Kanaleneiland. ‘Er zijn ongeveer 9.000 patiënten ingeschreven bij het gezondheidscentrum. Dat is meer dan de helft van Kanaleneiland. Het mogelijke sluiten van het centrum heeft een enorme impact op de buurt.’ vertelt Danhof.

Deze impact van de mogelijke sluiting is ook groot voor de hele stad. De Utrechtse gemeenteraad heeft de motie over het belang van het behoud van het gezondheidscentrum voor de hele stad aangenomen. De raad wil dat de wethouder bij zorgverzekeraars blijft aandringen op extra investeringen in specifieke buurten en wijken, zeker omdat de zorgbehoefte in deze buurt groot is. Het aantal mensen dat in Utrecht Zuidwest naar de huisarts gaat, is relatief groot vergeleken met andere wijken in Utrecht. Maar ook binnen de wijk Zuidwest is duidelijk te zien dat in Kanaleneiland het percentage inwoners dat de huisarts bezoekt het hoogst is. Juist in deze buurt van Utrecht zal het sluiten van het GCK een extra grote impact hebben vanwege de grotere zorgbehoefte ten opzichte van de rest van de stad. Die grote zorgbehoefte in Kanaleneiland merkt Nanja ook, zowel in aantallen als in kwaliteit van de zorg. ‘Wij hebben hier in Kanaleneiland meer tijd nodig voor onze patiëntendan bijvoorbeeld huisartsen in Utrecht-Oost. Er wonen in deze wijk heel veel kwetsbare mensen. Daarom is het in een wijk als de onze essentieel om een gezondheidscentrum te hebben waar alles samenkomt, en geen losse huisartsenpraktijken.’

Om deze potentiële zorgcrisis te voorkomen, is Danhof in gesprek gegaan met verschillende politieke fracties in Utrecht. ‘Omdat we zo belangrijk voor de wijk zijn, heb ik de politiek betrokken in de hoop dat ze iets zouden kunnen doen.’ In samenwerking met het gezondheidscentrum hebben de SP, GroenLinks en PvdA een petitie opgezet voor het behoud van het GCK. “Red onze huisartsen” is de naam van de petitie, en duizenden mensen hebben deze inmiddels ondertekend. PvdA-lid Hester Assen benadrukt het belang van het gezondheidscentrum: ‘In Utrecht zijn de gezondheidsverschillen enorm groot; in een wijk als Kanaleneiland zien we dat bewoners minder gezond oud worden.’ Assen vindt het cruciaal voor heel Utrecht dat het GCK behouden blijft.

Ook is er een lokale petitie gestart door de SP. Deze is ruim 4.000 keer ondertekend. In februari is de petitie door meer dan tachtig inwoners en zorgverleners aangeboden bij het stadhuis. De inwoners droegen borden mee met teksten als “Geen zorg? Geen wijk!” Danhof heeft hoop op een goede afloop: ‘Er is veel aandacht vanuit de politiek en de media. Dat helpt heel veel. De gemeente en regio-organisaties zijn druk bezig met onderhandelingen met de projectontwikkelaar van het gebouw waar het GCK nu in zit. Natuurlijk weet ik niet wat de afloop zal zijn, maar ik hoop dat we gewoon kunnen blijven.’

Over de auteur

Heleen van der Bruggen

Mijn naam is Heleen van der Bruggen (2002). Ik studeer Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik ben nieuwsgierig en dol op verhalen vertellen. Dit jaar mag ik als beginnend journalist verhalen maken over Utrecht Zuid. Naast mijn studie zing in in het Utrechts studenten koor en orkest en zit ik bij een dansvereniging.