Rivierenwijk – Whisky wordt op veel gelegenheden gedronken. Daarom is er te ere aan de meest populaire gedistilleerde drank ter wereld een dag gewijd, wereld whiskydag. Iemand die veel over de smaken van de sterke drank weet is Norbert Tebarts hij drinkt z’n hele volwassen bestaan whisky’s en is in 2017 zijn eigen whiskyproeverij begonnen met voornamelijk Amerikaanse whisky’s iets wat de echte purist nog wel eens afkeert.
‘Je hebt veel soorten whisky: Schotse, Ierse, Nederlandse en Amerikaanse whisky. Het is een hele populaire drank waar ook veel over wordt geschreven. Er zijn twee dagen in het jaar die in het teken staan van de whisky. Een daarvan staat is ter ere van Michael Jackson. Dan hebben we het niet over die muzikant die overleden is, maar de bier- en whisky-kenner. Ik heb ook hier een boek van hem staan.
Zelf ben ik geboren in de Achterhoek, dan hou je wel van een borrel. Ik was altijd al dol op Ierland. Ik ging regelmatig naar Ierland toe. De Ieren hebben whisky immers uitgevonden, waarop de Schotten het distilleren hebben geperfectioneerd. Tijdens zo’n reis hoort natuurlijk een fles, dus je koopt er af en toe eentje. En voor je het weet, heb je zo 20 à 30 flessen staan. Die ga je steeds meer met vrienden proeven en erover praten, hierdoor kwam ik erachter wat voor een sociale drank het is.
Tijdens mijn werk in de journalistiek en later het onderwijs was er altijd al een liefde voor whisky. Toen ik jaren geleden een tijd ziek thuis kwam te zitten, ging het niet zo goed met me, ik zocht naar levensvreugde. Vrienden kwamen met het idee om iets te doen met whisky. Mede omdat ik er goed over kon vertellen en het mijn passie is. Hierdoor ben ik de proeverij begonnen, met voornamelijk Amerikaanse whisky’s.
Mijn insteek is, als ik iets goed doe dan doe ik het echt goed. Ik ben meteen met importeurs rond de tafel gegaan en heb me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Bij de eerste proeverij had ik gezonde spanning. Voor welke groep zou ik komen te staan? Het was namelijk op een vrijgezellenfeest. Ik hoopte dat het niet een stel dronken idioten zouden zijn, maar dat het mensen zouden zijn die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn. Gelukkig viel dat wel mee. Ik heb ook weleens bij een slijter een proeverij gedaan en na afloop zei de slijter tegen zijn dochter: “dit heb ik nog nooit meegemaakt, zoveel flessen inpakken.” Toen moest ik op de terugweg wel een beetje rustig aan doen met het gaspedaal door de adrenaline.
Soms proef ik ook whisky’s voor groothandels. Die doen op hun beurt een nieuwsbrief de ronde met de vraag of mensen mee willen doen aan hun proeverij. Vaak zijn dit Amerikaanse whisky’s, omdat hier mijn specialiteit zit. Soms hoor ik weleens dat ik de Amerikaanse whiskykenner ben van het land. En in alle bescheidenheid denk ik dat ook wel.
Vroeger dacht ik altijd dat die Amerikaanse whisky’s alleen maar troep waren, omdat er van die zoete maïs in zit. Met mijn achtergrond in de journalistiek heb ik geleerd om kritisch te zijn naar anderen, maar dan vind ik ook dat je kritisch moet zijn naar jezelf. Dus ben ik mij gaan verdiepen in Amerikaanse whisky’s en kwam ik erachter wat voor fantastische whisky’s er worden gemaakt.
Nu ga ik jaarlijks een aantal keer naar Amerika om rondleidingen bij distilleerders te volgen. Een keer gaf een dame de rondleiding. Na afloop geef ik normaal een hand, maar nu deed ik iets wat ik niet meer zou doen, ik gaf haar een kus. Vier maanden later waren we getrouwd en wonen we samen in Nederland. Het is met een Amerikaanse dame in huis ook makkelijker voor mij om me te concentreren op Amerikaanse whisky.
Hiervoor was ik ook al gefascineerd door Amerikaanse whisky’s en stond ik op festivals om mensen kennis te laten maken met de whisky’s. Veel standhouders staan daar met Schots. Met de Amerikaanse whisky onderscheid ik mijzelf van mijn collega’s. Er zijn mensen die langs mijn stand wandelen en zeggen: “oh dat is Amerikaans.” Maar er zijn er ook bij die het willen proberen en het een kans willen geven. Amerikaanse whisky wordt momenteel ook steeds populairder. Zelf vind ik het leuk vanwege de verhalen. Waar Schotse distilleerders allemaal vaak hetzelfde hebben meegemaakt, zoals een grote overname of het afbranden van het bedrijf, is het juist de Amerikaanse distilleerder die moest die overleven. Door van de ene crisis naar de andere crisis te gaan.
Ook de proeverij is door een moeilijke tijd heen gegaan. Ik kwam dinsdag 10 maart 2020 terug uit Amerika en toen kwam de persconferentie, waarbij Rutte zei: “Nederland gaat op slot.” Toen dacht ik dit is het, want ik kan geen proeverijen meer doen. Uiteindelijk ben ik het online gaan doen. Het was aan het begin onwennig, maar uiteindelijk doe ik het nog steeds. Mede hierdoor kunnen mensen vanuit alle plekken uit het hele land meedoen. We kunnen zelfs live contact hebben met distilleerderijen in de VS, waardoor mensen live kunnen zien waar hun drankje vandaan komt.