Utrecht Zuid

Selecteer Pagina

Na jaren van krimp maakt BC’80 een comeback

Na jaren van krimp maakt BC’80 een comeback

Het kaartspel Bridge staat al 45 jaar centraal bij de Utrechtse Bridgevereniging BC’80. Elke donderdagavond komen leden samen in het Nationaal Denksport Centrum Den Hommel (NDC) aan de Kennedylaan. Na een terugval in leden tijdens de coronacrisis, zit de club het laatste jaar weer flink in de lift. ‘We hebben de afgelopen tijd veel geïnvesteerd in PR, en dat werpt zijn vruchten af,’ vertelt vicevoorzitter Lena Donk. ‘De club groeit weer.’

Doormiddel van cursussen en actieve promotie verlaagt BC’80 de drempel voor mensen om te beginnen met bridgen. Bridgen leer je namelijk niet zomaar. ‘Je moet echt tijd investeren om het spel goed te begrijpen,’ zegt Lena. Omdat die drempel voor sommige mensen hoog ligt, biedt de club tegenwoordig ook zelf cursussen aan in samenwerking met de Volksuniversiteit. ‘Veel mensen die aan zo’n cursus beginnen, worden daarna ook echt lid. Dat is fijn om te zien,’ aldus Lena.

Hoewel de club vooral mensen trekt die richting hun pensioen gaan, sluiten tegenwoordig ook meer jongeren zich aan. ‘Mensen denken vaak dat bridgen alleen iets is voor ouderen, maar dat klopt niet,’ legt Lena uit. ‘De club is ooit zelfs opgericht door studenten. Daarom vinden we het ook altijd leuk als jongeren zich aanmelden bij ons.’

Bij BC’80 draait het naast competitie ook sterk om sociale gezelligheid en verbondenheid. ‘We beginnen om 19.30 uur en spelen door tot ongeveer 22.45 uur. Na afloop gaan we naar de bar en praten we daar nog even na. Het voelt als een avond met vrienden,’ vertelt Lena.

Bridgeclubs als BC’80 zijn meer dan alleen een plek om een kaartspel te spelen. Volgens eenzaamheidsdeskundige Ymkje van den Dobbelsteen zijn dit soort verenigingen belangrijk voor het creëren van contact. Tegelijkertijd waarschuwt ze dat sociale activiteiten geen simpele oplossing zijn voor eenzaamheid. ‘Je kunt je in een groep nog steeds alleen voelen, maar je hoeft je daarentegen helemaal niet eenzaam te voelen als je maar drie mensen in de week ziet,’ zegt ze. ‘Eenzaamheid wordt vaak niet goed genoeg herkend. We noemen het al snel depressie of vergeetachtigheid, terwijl er vaak een heel ander probleem achter zit.’

Er zijn verschillende gevolgen die eenzaamheid met zich meebrengt. Het kan leiden tot stress, een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten en zelfs tot cognitieve problemen zoals dementie of geheugenverlies. ‘Iedereen ervaart eenzaamheid anders. Daarom is er maatwerk nodig,’ zegt Van den Dobbelsteen. ‘We denken veel te makkelijk over eenzaamheid. We denken dat we weten hoe we het moeten oplossen, we denken dat we mensen naar clubavonden kunnen sturen. Zo simpel is het gewoon niet,’ voegt ze eraan toe. Daarom vindt Van den Dobbelsteen dat er meer voorlichting moet komen over dit onderwerp. Zij vind dat mensen beter moeten begrijpen wat eenzaamheid is en hoe het werkt.

In de zomermaanden pauzeert de clubcompetitie en stelt BC’80 de deuren open voor leden van buiten en dat kan nieuwe leden opleveren. ‘Dan komen er soms ook oud-leden langs om nog eens een potje te spelen,’ zegt Lena. Deze zomer wordt extra bijzonder omdat de club haar 45-jarig jubileum viert met een feest in Fort Blauwkapel. Vanaf september starten weer nieuwe beginners- en vervolgcursussen, waarmee BC’80 haar deuren verder openzet voor wie wil leren, spelen én verbinden.

Over de auteur

Hugo Lindner

Hugo Lindner (27-07-2004) is eerstejaarsstudent journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Hij koos voor deze studie omdat verhalen vertellen zijn passie is, en het liefst met een grapje tussendoor. Later wil hij op een satirische manier zijn kritische blik op de wereld delen. Hij is opgegroeid in het boerendorp Alphen aan de Maas, maar woont nu op kamers in Arnhem.