Utrecht Zuid

Selecteer Pagina

Meldpunt straatintimidatie ontdekt op Wijkdag Lunetten

Meldpunt straatintimidatie ontdekt op Wijkdag Lunetten

Het nieuwe meldpunt voor straatintimidatie bestaat al eventjes, maar werd op de wijkdag in Lunetten herontdekt. Niet alleen is het meldpunt er om slachtoffers van straatintimidatie te steunen en de daders aan te pakken, maar ook is het meldpunt er om omstanders te benaderen en hen te leren wat ze kunnen doen, mochten ze ooit getuige zijn van straatintimidatie.

De woordvoerder van het meldpunt verteld dat zij er namens de gemeente staat, om aandacht te krijgen voor het feit dat het meldpunt er nu is. Al langere tijd kon je overlast melden bij de gemeente, maar nu heeft straatintimidatie zijn eigen specifieke meldpunt gekregen.

Veel van de meldingen die binnenkomen bij het meldpunt zijn anoniem, wat het erg lastig maakt om door te gaan op de meldingen die ze krijgen. Voor de melders die niet anoniem zijn, geeft de gemeente graag een luisterend oor en medeleven. Op het moment zelf kunnen ze niet veel doen, maar alle meldingen die gemaakt worden blijven bewaard, en als er een melding vaker voorkomt, kan daar actie ondernomen worden. Ook gaan er steeds vaker boa’s de straat op om straatintimidatie op heterdaad te betrappen.

Voor de bezoekers van de wijkdag Lunetten is het ook een interessant onderwerp. De vertegenwoordigers van het meldpunt staan daar namelijk ook om aan omstanders te leren wat zij zouden kunnen doen in een situatie waarin straatintimidatie voorkomt. ‘Het is fijn om te weten wat je op zo’n moment het beste kan doen, doen alsof je iemand kent of zo,’ aldus Lexi van Dijk, ‘en het is ook fijn om te weten dat er zo’n meldpunt is. Daardoor voel ik me veel veiliger op straat.’

Afgelopen zaterdag 20 september spraken wij Jeanine Bos van Zwam op de wijkdag in Lunetten. Jeanine is werkzaam als gebiedsmanager Veiligheid voor de Gemeente Utrecht. Wat houdt dit meldpunt eigenlijk precies in? En wat wordt er gedaan met de meldingen?

Over de auteur