Bakster Leonie Jongbloed opent haar eigen bakkerij. In de bakkerij die ‘De Early Bird’ heet bakt en verkoopt ze zuurdesembrood. Het brood van dit moment. Het meel haalt ze bij de Graanbroeders uit Friesland. De Early Bird is sinds september gevestigd op de Europalaan 2c te Hoograven.
De bakster maakt het zuurdesembrood omdat het gezonder is dan gewoon brood. Tijdens het fermentatieproces worden koolhydraten en gluten afgebroken. Hierdoor is het brood makkelijker verteerbaar en meer geschikt voor mensen met glutenintolerantie. Jongbloed maakt het brood zonder rare ingrediënten erin. In de fabriek halen ze belangrijke stoffen uit het brood en stoppen ze er dingen in die er niet in horen. Leonie maakt zelf haar brood van meel, water en een beetje zout.
Jongbloed koopt haar meel in bij ‘De Graanbroeders’ uit Friesland. Jan de Vries vertelt dat zij tarwe verbouwen op onbespoten landbouwgrond. Zij noemen hun vorm van landbouw regeneratief. Dit houdt in dat zij in maart hun land inzaaien en dan in augustus oogsten. Daarna drogen, schonen en malen zij hun graan zelf. Hierdoor weten zij zelf wat de kwaliteit is van hun meel. Leonie: ‘Ze komen zelf het meel brengen. Daardoor zijn de lijntjes heel kort omdat ze er zelf ook iets over kunnen vertellen.’
Leonie doet in haar bakkerij alles zelf. Ze maakt een starter van water en meel, laat het rijzen en bakt het. Het brood is heerlijk stevig heeft een klein zuurtje. Ze verkoopt ook focaccia en zoetje broodjes. De zoete broodjes zijn geen zuurdesem.
Ze heeft bij verschillende bakkers gewerkt en vond het nu tijd om haar eigen bakkerij te starten. De ruimte in Vechtclub XL kwam en Leonie greep haar kans. Ze is open dinsdag tot en met vrijdag van 9:00 tot 14:30.
Auke Jantzen interviewde Leonie Jongbloed, bakker en eigenaar van De Early Bird. Ze sprak over haar nieuwe bakkerij.