Utrecht Zuid

Selecteer Pagina

Imkers in Utrecht bestrijden hardnekkige bijenparasiet

Imkers in Utrecht bestrijden hardnekkige bijenparasiet

Foto: Merel Hurkmans

UTRECHT – Imkers in Park Oog in Al zijn deze weken druk bezig met het voorbereiden van hun bijenvolken op de winter. De bestrijding van de schadelijke varroamijt staat hierbij centraal, meldt imker Merel Hurkmans (36).

Nu de herfst is begonnen, bereiden bijen zich voor op de winterrust. In Utrecht helpen imkers daarbij actief mee, vooral door het bestrijden van de varroamijt: een parasiet die al sinds de jaren 80 problemen veroorzaakt in bijenvolken. ‘We zijn een van de vijf volken verloren afgelopen winter’, vertelt Hurkmans. ‘De mijt tast de bijen aan door zich te voeden met hun lichaamssappen en zo kan een heel volk verdwijen’. Om dit te voorkomen, gebruiken imkers bestrijdingsmiddelen zoals thymovar en oxaalzuur. Het oxaalzuur wordt opgelost in suikersiroop, die door de bijen wordt opgenomen. Zo wordt de mijt via het lichaam van de bij bestreden, zonder schade toe te brengen aan het volk. De varroamijt blijft een groeiende zorg binnen de imkerij, maar met zorgvuldige voorbereiding hopen Utrechtse imkers de bijen veilig de winter door te helpen.

Naast de bestrijding voeren imkers de bijen ook bij. In de zomer wordt een deel van de honing geoogst. Normaal gesproken zouden ze dit gebruiken om te overwinteren. Als alternatief krijgen ze suikersiroop, waar ze een honingachtige voorraad van maken om de wintermaanden door te komen.

 

Over de auteur

Ronald Otten

Ronald Otten, geboren op 12 september 2002, te Heerenveen en opgegroeid in Blesdijke, Friesland. Ronald had vanaf jongs af aan al een fascinatie voor de natuur. Deze fascinatie bleef, waarna hij na het behalen van zijn middelbareschooldiploma koos voor de mbo-opleiding Eco&wildlife aan Yuverta in Velp. Hiervoor is hij in augustus van 2018, op 15-jarige leeftijd, op kamers gegaan. Tijdens deze opleiding hield hij zich voornamelijk bezig met onderwerpen rond natuur, cultuur en klimaat. Tijdens zijn mbo-opleiding is hij er echter achter gekomen dat het publiek informeren zijn ware passie is. Om zo’n groot mogelijk publiek te bereiken, heeft hij daarom gekozen voor Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Zijn plan is om zijn kennis en connecties vanuit Eco&wildlife te combineren met zijn journalistieke werk. Zijn doel als journalist is om mensen zoveel mogelijk te informeren over de complexiteit van de natuurlijke wereld en daarmee de kloof tussen de mens en natuur te verkleinen.