LUNETTEN – Opvallend is de locatie, omdat de brandende auto is aangetroffen op een looppad, dat zich ongeveer drie meter achter de stadsboerderij Koppelsteede en de A12 bevindt. De brand gebeurde op maandagavond zeven oktober, rond tweeëntwintig uur. Er wordt door de politie vermoed dat de auto is gebruikt voor criminele activiteiten en daarna in brand is gestoken. De politie doet verder onderzoek naar de brand en de herkomst van de auto.
De vrijdag na de brand is de schade die is aangericht nog steeds goed te zien. Het asfalt ziet eruit alsof het slachtoffer is geworden van de vulkaanuitbarsting van Pompeï. In de bermen liggen allemaal scherven glas en metaal, en nog andere gesmolten onderdelen van de auto, zoals een deurhendel en onderdelen van wat lijkt op het onderstel van de auto. Het metaal is ook door de kracht van de explosie in bepaalde omliggende bomen geschoten en hangt daar nog steeds vast, geen zin hebbend om daaruit te verdwijnen. De bomen zijn voor de helft zwartgeblakerd en kaal, terwijl de andere bomen in de omgeving nog steeds de normale kleur hebben behouden en de bladeren nog meewaaien met de wind. Opvallend is ook dat alleen op de plek van de brand een dreigende grijze wolk hangt en op de andere delen van het looppad niet.
Een van de omwonenden in de wijk, Ton de Bie, vertelt zijn verhaal: ‘Het was rond tien uur in de avond, ik lag in bed en ik hoorde ineens een hele harde knal. Ik dacht in eerste instantie dat dit vuurwerk was, maar toen ik door mijn raam ging kijken, zag ik een grote vlammenzee. Ik dacht in eerste instantie dat de boerderij in de brand stond. Maar toen ik goed keek, zag ik dat het op de weg achter de boerderij was. Daarna zag ik de politie en de brandweer naar de locatie toe rijden.’ Meneer de Bie woont al 28 jaar in deze wijk en zegt ook nog nooit zoiets meegemaakt te hebben en ook geen andere criminele activiteiten te hebben gezien in de wijk. ‘Dit is altijd wel een rustige wijk, ik zie weleens van die ballonnen met van die lachgaspatronen liggen, maar dan ruim ik die op omdat hier ook kinderen spelen, maar ja, dat blijkt tegenwoordig normaal te zijn.’
Een woordvoerder van de brandweer regio Utrecht, Patricia van Tricht, vertelt hoe de brandweer omgaat met het blussen van een autobrand. ‘Als wij een melding binnenkrijgen van de meldkamer, worden wij als brandweer onmiddellijk gealarmeerd en proberen dan zo snel mogelijk ter plaatse te zijn. Als wij op de locatie zijn, wordt de brand zo snel mogelijk geblust om de veiligheid en de schade voor en van de omgeving te beperken. Als het gaat om een elektrische auto, wordt deze daarna nog ondergedompeld in een dompelbak. Daar blijft de auto dan 24 uur. Dit doen wij om ervoor te zorgen dat er geen nieuwe brand ontstaat. Als de brand onder verdachte omstandigheden heeft plaatsgevonden, wordt de zaak overgedragen aan de politie.’
Ik was op de plek waar de autobrand heeft plaats gevonden en keek hier wat er nog van te zien was. Bij de nabij gelegen boerderij sprak ik met de locatiemanager. Het ging in dit gesprek over de impact van de brand op hem en zijn dieren.