LUNETTEN – In de Utrechtse wijk Lunetten is een opvallend verschil te zien in verkeersongevallen. In het zuiden van de wijk gebeuren meer ongevallen dan in het noorden van de wijk. Dat blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat (BRON).
Het verschil zit vooral in verkeersongevallen met materiële schade. De cijfers van incidenten met dodelijke afloop of een afloop met letsel zijn voor het noorden en het zuiden van de wijk nagenoeg hetzelfde. Dat betekent dat het in Lunetten-Zuid vaker misgaat, maar voornamelijk zonder ernstige afloop.
Meer verkeer, meer kans op ongevallen
Dat in het zuiden van Lunetten vaker ongelukken gebeuren, heeft waarschijnlijk te maken met de ligging van de wijk en het verkeer dat er doorheen rijdt. Lunetten-Zuid grenst namelijk aan twee belangrijke en drukke wegen: de A12 en de Waterlinieweg. De A12 is een van de drukste snelwegen van Nederland. Doordat de snelweg een van de belangrijkste wegen is in ons land, worden er regelmatig ongelukken gemeld.
De Waterlinieweg bestaat uit een combinatie van rotondes, afritten en de aanwezigheid van zowel fietsen als auto’s, wat veel risicomomenten met zich meebrengt. Deze weg voert dagelijks veel verkeer langs Lunetten. Volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) geven wegen met een gemengde verkeersfunctie en hoge intensiteit meer kans op kleine botsingen. Vooral wanneer snelheden hoog zijn of verkeersstromen elkaar kruisen.
Het verkeer in Lunetten-Noord is veel rustiger. In de wijk liggen vooral woonstraten waar weinig verkeer doorheen rijdt. Hier gebeuren dan ook minder ongelukken.
Minder ongevallen
De sleutel ligt bij een betere weginrichting. Dat blijkt uit het Landelijk Actieplan Verkeersveiligheid van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De maximumsnelheid verlagen en het overzichtelijker maken van kruispunten kan leiden tot minder ongevallen. De gemeente wil komende jaren in woonbuurten minder ruimte geven aan de auto om meer ruimte te maken voor fietsers en voetgangers.
Om de Waterlinieweg in het zuiden van Lunetten aan te passen, kijkt de gemeente Utrecht naar het verlagen van de maximumsnelheid naar 50 kilometer per uur. Ook is de gemeente bezig met het testen van ‘slimme verkeerslichten’. Deze verkeerslichten reageren op bepaalde verkeersstromen en drukte. Dit leidt tot minder kans op botsingen, omdat verkeersstromen beter worden geleid.
Bovendien speelt menselijk gedrag een rol bij 90% van de verkeersongevallen volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Ongevallen hebben zelden één oorzaak. In de meeste gevallen zijn ze een combinatie van verschillende factoren. Volgens SWOV ligt de sleutel tot gedragsverandering bij voertuigmaatregelen, infrastructurele maatregelen en voorlichting.