HOOGRAVEN – Sinds 1 september is het telefoonverbod op basisscholen door heel Nederland ingesteld door het kabinet. Eerder is deze wet ingegaan voor middelbare scholen. De regering heeft deze wet ingesteld met als doel de prestaties en de sfeer in de klas te verbeteren.
Het telefoonverbod houdt in dat de mobiele telefoons gedurende de hele schooldag niet gebruikt mogen worden. Veel basisscholen zijn het eens met deze nieuwe regelgeving. Men is bang dat door de invloed van de mobiel in de klas het communicatieniveau van kinderen onderling omlaaggaat. Daarbij zouden ze ook sneller afgeleid raken tijdens de les.
Sommige basisscholen hebben deze regel al een langere tijd. Basisschool Jan de Doper in Hoograven hanteert deze regel al een paar jaar. Sanne Ten Klooster, leerkracht in groep 8 op basisschool Jan de Doper vindt de veranderingen positief. ‘Vaak zijn ze 10 jaar als ze een telefoon krijgen. Onderling kan er best gedoe zijn en worden er vaak online onaardige dingen tegen elkaar gezegd, dat is ook iets wat invloed heeft op de sfeer in de klas. Het is een extra lastig ding wat erbij is gekomen sinds ze steeds jonger een telefoon krijgen.’ Aldus Ten Klooster.
Ook de leerlingen van deze basisschool begrijpen de nieuwe regelgeving. Zo zegt Mohamed uit groep 8: ‘Ik vind het wel oké, want als je moeder of je vader je belt terwijl je in de klas bent, dan raakt iedereen afgeleid.’
Al met al is het een goed begin sinds het verbod is ingegaan. Hoewel sommige leerlingen moeite hadden met het verbod, blijkt het toch een positieve verandering te zijn.