Utrecht Zuid

Selecteer Pagina

Tompoezen voor 10 jaar Repaircafé Lunetten

Tompoezen voor 10 jaar Repaircafé Lunetten

Luit werkt aan een gaatje in een broek.

LUNETTEN – Het Repaircafé van Lunetten bestaat 10 jaar en dat is reden voor een feest. Op de zaterdagochtend worden tompoezen uitgedeeld en word er livemuziek gemaakt. In het café zitten zoals gewoonlijk de vrijwilligers weer klaar voor kapotte spullen die zij kunnen repareren. Op naar de volgende 10 jaar.

Elke maand sinds 2014 zitten een schare aan vrijwilligers klaar voor bezoekers om hun meegebrachte spulletjes te repareren. Zo ook zaterdag 12 oktober. Er staat een grote tafel met koffie en thee. Daaromheen zitten mensen met tassen en zakken vol spullen die vandaag gerepareerd mogen worden. Er zit een meisje met een discobol, een vrouw met een kapotte lamp maar er zijn ook broeken met scheuren erin, printers en spiegeltjes meegenomen om te repareren.

‘Er is niet zo veel verandert’ zegt Ruud Kamp over de afgelopen tien jaar. Ruud is organisator bij het Repaircafé en is daar al de volle tien jaar vrijwilliger. ‘Wat wel veranderd is, is de sociale kant. Mensen komen ook voor het kletsen aan de koffietafel.’ Als een klant binnenkomt met iets dat gerepareerd mag worden zitten ze een tijdje aan een tafel te wachten. Daar nemen de klanten het moment om gezellig een praatje te maken.

Mette Kropmans (8) heeft haar discobol meegenomen. ‘Hij draait niet meer en dan vragen mijn vriendinnen, waarom draait hij niet meer draait’ vertelt Kropmans terwijl ze aandachtig toekijkt hoe haar discobol een nieuw minuscuul elastiekje om een tandwieltje krijgt. ‘Ik vind het vet om te zien hoe hij gerepareerd wordt’ zegt Kropmans over waarom ze geen nieuwe wilde maar de discobol liet repareren.

Hilde is vanaf het begin al technicus bij het Repaircafé. Hilde: ‘Ik vind het leuk om iets met mijn handen te doen’. Hilde heeft een vrouw aan een zo goed als nieuwe lamp geholpen en is nu alweer bezig met de volgende klant. Hilde ziet haar taak bij het Repaircafé als haar hobby en ze vindt het helpen van mensen leuk. De technici werken ook samen. Ze vragen elkaar om advies over hoe ze spullen kunnen repareren. Het Repaircafé telt inmiddels twee vrouwelijk technici en daar zijn ze heel trots op.

Luit van den Bogeart is vrijwilliger bij het café en neemt het op zich om drie broeken met scheurtjes erin te repareren. Eerder op de dag moest ze tegen een mevrouw zeggen dat het te veel tijd zou kosten om de capuchon van een jas af te halen, zeker als het zo druk is.

Voor Kamp was dit ook de laatste keer dat hij bij het Repaircafé zal verschijnen. ‘Na 10 jaar leek me dit het juist moment om te stoppen’.

De opkomst is groot bij het café op een rustige dag helpen ze 40 klanten en op een drukke dag 60. Er werken 15 vrijwilligers elke maand hard om spullen te repareren. Dit is duurzamer dan iets nieuws kopen.

Tijdens een speech van de organisatie wordt luidkeels gezegd: ‘Op naar de volgende 10 jaar!’

Auke Jantzen bracht de sfeer van het feest in beeld met een audioreportage.

 

Over de auteur

Roos Anema

Roos (2003) is een creatieve en nieuwsgierige meid uit Arnhem. Haar vader is geboren en getogen in Utrecht en nam haar dan ook vaak mee naar FC Utrecht wedstrijden. Ze mocht dan ook een van zijn vele rood-witte-sjaaltjes trots om haar nek dragen. Later is ze theater gaan studeren en hier ligt nog steeds haar interesse. Ze is een echte dierenliefhebber en strijd voor het welzijn van dieren. Ze wil met haar journalistiek meer transparantie in de wereld creëren. “Laten we samen de wereld eerlijker maken.”