Utrecht Zuid

Selecteer Pagina

Prison Escape was deze week weer een succes

Prison Escape was deze week weer een succes

FOTO: Xander Nap

LUNETTEN – Bijna 120 deelnemers stonden oog in oog met de ultieme uitdaging om op donderdag 10 oktober te ontsnappen uit de gevangenis. Prison Escape is een drie uur durende beleving waarbij de deelnemers talloze raadsels moeten ontrafelen. Weten ze te ontsnappen uit het Pieter Baan Gevangenis of blijven de gevangenisdeuren voor altijd op slot?

Met maar één doel komen de 120 gedetineerden de gele schoolbus uitlopen: zo snel mogelijk de uitgang zoeken die leidt naar vrijheid. De spanning is van alle gezichten af te lezen wanneer iedereen in rijen geformeerd wordt door de hoofdbewaker.

Na een kleine toespraak en het uitoefenen van autoriteit door de bewakers worden de gedetineerden naar binnen geleid waar ze ieder een oranje overall aankrijgen. De deelnemers zijn officieel geen vrije burgers meer, maar gevangenen.

Vanaf het moment dat alle gevangenen in groepjes naar hun cel gestuurd worden is de ontsnappingspoging dan toch echt begonnen. Met zwetende handen wordt de plattegrond van de gevangenis overgetrokken door een van de gedetineerden, waarna ze met een groepje het wagen om uit hun cel te glippen en op pad te gaan.

‘Ik vind dit leuker dan een escape room. Het is vooral aan jezelf hoe erg je in het spel komt’, zegt deelnemer Daan Honing. Wie vervolgens met trillende handen het slot van een kluisje probeert open te krijgen. ‘Hoe actiever je meedoet, hoe leuker het is’.

Na een paar uur van chaos, samenwerking, vermomming en heel wat ideeën kruipen één voor één de gevangenen onder luid gejuich door meerdere ontsnappingsuitgangen. Terwijl iedereen nog vol met adrenaline zit, beginnen ze meteen aan elkaar te vertellen wat ze meegemaakt hebben. ‘Op een gegeven moment wist ik niet meer wat nu echt of nep was en wie acteerde’, vertelt een van de deelnemers met grote ogen en een nog gespannen blik.

Nadat ook de laatste gedetineerden ontsnapt zijn, komen ze terecht in een zaal waar iedereen met een drankje napraat over de ervaringen. De flesjes bier worden open gepopt en met een grijns opgehaald bij de bar.

‘Elke groep is anders, maar deze groep deed heel leuk actief mee. Ik merkte dit al vanaf het begin dat ze binnen kwamen’, zegt actrice Esmay Adriaansen.

Na het 10 jarig bestaan van Prison Escape met succesvolle edities in Rotterdam, Breda, Doetinchem én online is Prison Escape Utrecht gemaakt. Met behulp van 25 acteurs met ieder hun eigen verhaallijn proberen ze het spel zo echt mogelijk te maken. Het spel vindt plaats in het voormalige Pieter Baan Centrum met een speelveld van 3500 vierkante meter en 60 cellen. Voorheen was dit een psychiatrisch observatiekliniek.

‘Waarbij een escape room echt een cognitief spel is, valt Prison Escape meer onder een sociaal psychologisch spel’, zegt acteur Nico Groenenberg die al tien jaar ervaring heeft in deze branche.

Ook acteur Melchior Beernink ziet het psychologische deel terugkomen in het spel. ‘Je moet sociaal zijn, met elkaar een plan maken en soms orde kunnen scheppen in de aanwezige chaos’, zegt Beernink.

 

Over de auteur

Xander Nap

Xander Nap (2002) heeft twee jaar biologie gestudeerd aan de Universiteit Leiden waarna hij de switch maakte naar een journalistieke carrière. De eerstejaars journalistiek student is vooral aangetrokken door de sociale en maatschappelijke aspecten van het vak en is daarnaast ook niet bang voor de camera. Hij hoopt dat zijn passie voor sport, interesse in psychologie en liefde voor dieren van meerwaarde kunnen zijn binnen de journalistiek. ‘Als je mij een dag niet ziet sporten, dan ben ik ziek ;)´.