Utrecht Zuid

Selecteer Pagina

Leerling van middelbare school De Passie bezorgd om Paarse Vrijdag

Leerling van middelbare school De Passie bezorgd om Paarse Vrijdag

UTRECHT ZUID- Thijmen Pots, leerling van middelbare school De Passie, maakt zich zorgen over aankomende vrijdag. Op deze dag wordt Paarse Vrijdag gehouden, een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor acceptatie en emancipatie van LHBTI-leerlingen.

Thijmen vreest dat de emoties dit jaar op middelbare school De Passie hoog kunnen oplopen. ‘Vorig jaar hoorde ik twee leerlingen door de gang vervelende woorden schreeuwen naar leerlingen die paarse kleding droegen. Ik kreeg daar helemaal geen fijn gevoel bij,’ vertelt hij. Hoewel Thijmen zelf geen deel uitmaakt van de LHBTI-community, raakt het hem toch. ‘Het gaat erom dat iedereen zich thuis voelt op school,’ legt hij uit. Thijmen zit nu vier jaar op deze middelbare school en merkt dat er elk jaar wel iets van ophef over de dag is op zijn school. De leerling vindt niet dat de dag moet worden afgeschaft, want hij vindt het belangrijk dat er aandacht is voor het feit dat iedereen elkaar moet accepteren zoals ze zijn.

Uit het onderzoek van de NOS blijkt dat het tegengeluid tijdens Paarse Vrijdag steeds sterker wordt. Zo worden posters van muren getrokken, roepen leerlingen op om juist zwart te dragen in plaats van paars, en ontstaan er discussies. Sommige middelbare scholen hebben daarom besloten om de dag een andere naam te geven of helemaal niet meer mee te doen, maar middelbare school De Passie doet nog wel mee aan Paarse Vrijdag.

Thijmen begrijpt waarom zijn school aan Paarse Vrijdag meedoet, maar vindt dat een andere naam, zoals ‘wees jezelf dag’, een beter idee zou zijn. ‘Zo leg je minder druk op de LHBTI-community en gaat het er meer om dat iedereen zichzelf kan zijn,’ zegt hij.

Over de auteur

Thara Klaus

Thara Klaus (2005). Geboren en getogen in het groene dorp Soest. Sinds dit jaar is ze eerste jaar student aan de Hogeschool van Utrecht. Ze studeert hier journalistiek. De afgelopen twee jaar heeft ze gereisd door Azië en Centraal Amerika. Op dit moment bevindt Thara zich in een ontwikkelingsfase en hoopt ze te kunnen ontdekken welk onderdeel van de journalistieke wereld bij haar past. Haar grootste droom is om documentaires maken. Ze houdt ervan om op onderzoek uit te gaan en te observeren wat er in deze maatschappij er allemaal gaande is. Als Motto heeft Thara “ik wil mensen op een kritische manier naar iets laten kijken en ze echt iets laten voelen”