LUNETTEN- Zeventien kinderen zaten wiebelend op hun stoel tijdens het eerste natuurcollege van WWF op stadsboerderij De Koppelsteede in Lunetten. Het college, gegeven door biologe en WWF-vrijwilligster Sarah van Driel, richtte zich op het onderwerp ‘bossen’ en was bedoeld om de kinderen meer kennis over de natuur bij te brengen.
Zeventien kinderen (tussen de 4 en 8 jaar) verzamelen zich, zaterdagmiddag 18 januari, bij de stadsboerderij De Koppelsteede in Lunetten om het eerste natuurcollege van het WWF (Wereld Natuur Fonds) bij te wonen. De zolderkamer van de stadsboerderij, ingericht met houten balken en voorzien van een projector, vormt het decor voor het college. Terwijl de kinderen hun jassen binnen aanhouden, begint bioloog en vrijwilligster van het WWF Sarah van Driel het college met de vraag: ‘Wat is een boom?’, Meerdere kinderen steken hun hand op om een antwoord te geven. De kinderen doen vanaf het begin actief mee. ‘Een boom is een plant met een harde stam’, legt Van Driel uit. De kinderen krijgen de gelegenheid om de verschillende onderdelen van een boom op het scherm aan te wijzen. Ze leren over de wortels, de stam, de takken en de bladeren van een boom. Twee kinderen staan dicht bij de projector en houden hun handen aan de zijkant, omdat ze de warmte van de projector voelen.
Vervolgens wordt een filmpje vertoond dat beelden laat zien van natuurgebieden zoals de Amazone en de onderwaterwereld. Het filmpje legt uit hoe afvalscheiding kan helpen om de natuur te beschermen. Waar eerst geritsel, gewiebel en gefluister de ruimte vulden, is nu een stilte aanwezig. De kinderen kijken met grote ogen naar het scherm.
Volgens Wing Ho, een ouder van twee kinderen die aanwezig zijn bij het natuurcollege, is de belangstelling van haar kinderen voor de natuur ontstaan door de WWF-activiteiten. ‘Spelletjes over de natuur wekten een jaar geleden hen interesse. Sindsdien zijn ze enthousiast over alles wat met de natuur te maken heeft’, vertelt mevrouw Ho met een glimlach.
Na de presentatie gaan de kinderen naar buiten voor natuuractiviteiten onder begeleiding van andere vrijwilligers. Ze leren meer over verschillende boomsoorten en verkennen de omgeving. De kinderen gaan opzoek naar vijf dierensporen die in de buurt te vinden zijn terwijl de geur van koeien, katten en honden over terrein verspreidt. Het terrein van de stadsboerderij word gevuld met rennende en lachende kinderen. Sommigen klimmen in een boom en anderen zijn te vinden op een vlot op het water. De activiteiten helpen de kinderen om de informatie uit het college toe te passen in de praktijk, volgens Van Driel.
‘Dit is mijn eerste natuurcollege dat ik geef”, vertelt de biologe terwijl ze recht op gaat zitten. Doormiddel van filmpjes en veel vragen stellen aan de kinderen, houdt de vrijwilligster de aandacht van de kinderen erbij.
Het eerste natuurcollege maakt deel uit van een reeks van vijf colleges waarin steeds een ander onderwerp centraal staat. De natuurcolleges zijn bedoeld om kinderen meer bewust te maken van de natuur en het milieu. In de komende weken zullen verschillende onderwerpen zoals dieren, klimaatverandering en duurzame energie aan bod komen. Elk college biedt een mogelijkheid om meer te leren over een specifiek natuurthema en het belang van natuurbehoud. ‘Dit was een geslaagde eerste editie van het natuurcollege’ , zegt Van Driel met een trotse houding, ‘Het geeft voldoening om kinderen iets bij te brengen over de natuur’.