Europarcs geeft een jaar vol drama

Europarcs geeft een jaar vol drama

UTRECHTSE HEUVELRUG – Anton van Renswoude blikt terug op een emotioneel jaar rondom zijn vakantiewoning. De meeste mensen zullen aan kerstdiners, cadeautjes en lekker eten denken als de maand december er aankomt. Voor Anton, voormalig recreant van Europarcs, is dat sinds vorig jaar niet meer het geval. In december 2021 kregen de vaste recreanten van Europarcs Resort de Utrechtse Heuvelrug, een e-mail met de mededeling dat zij het volgende jaar het park verlaten moeten hebben. 

Laag Kanje

‘In  1998  kwam ik hier terecht op het toen nog genoemde “Laag Kanje” van Allure campings. Ik ben alleenstaand en na mijn jaren als basisschool meester was ik toe aan rust en ontspanning. Hier kon ik dat vinden. In de afgelopen jaren heb ik op vele stukjes van het terrein gestaan, maar het grootste gedeelte van de tijd zit ik al hier op dit plekje. Een prachtig plekje op de hoek van het voormalige sportterrein en de grote hoofdweg.” Samen met Anton lopen wij over zijn nu leeg gehaalde kavel. “Het was altijd een inloop tuin hier, iedereen kon langskomen bij opa cola. In de vele jaren dat ik hier gestaan heb, heb ik veel kinderen zien opgroeien tot prachtige volwassenen. Het is moeilijk om te weten dat je deze mensen nu minder of zelfs nooit meer gaat zien.” 

Europarcs ruimt op

In 2020 neemt “EuroParcs Group” het vakantiepark over.“De overname van de camping liep eigenlijk vrij vlekkeloos. Het personeel bleef hetzelfde, alleen het bord bij de receptie werd veranderd. Op dat moment werd ons zelfs nog beloofd dat we de aankomende vijf jaar weinig tot niks zouden gaan merken van de overname. Dikke onzin want nog geen twee jaar later en ik sta hier zonder stacaravan.” Dat Europarcs zijn beloftes niet nakomt is niet geheel onbekend. De berichten van andere vakantieparken waar er sprake is geweest van een overname beloven volgens Anton niet veel goeds. “In het begin was iedereen nog welkom, maar een week voor het einde van de zomervakantie kwam de brief voor de seizoensgasten. Zij waren niet meer welkom het volgende jaar, zelfs niet degene die al geboekt en betaald hadden. Ook werd er in een rap tempo al voor het hoogseizoen belangrijke dingen platgegooid. De kinderboerderij, de speeltuinen en het sportveld moesten al plaatsmaken voor de vaste huisjes.” De brief voor de jaargasten kwam volgens anton dan ook niet uit de lucht vallen.

De “oprot brief 

Op 22 december 2021 kwam de e-mail van Europarcs dat de vaste-jaargasten vóór december 2022 het park verlaten moeten hebben. Deze brief, enkele dagen voor de kerst, valt bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Er is alleen weinig wat de gasten er echt aan kunnen doen. “Ze kennen de regels blijkbaar goed” vertelt Anton licht teleurgesteld. Wat zijn de regels dan? “Volgens mij is het zo dat een jaar van te voren moeten mensen bericht krijgen. Dit zodat mensen volgens de RECRON- regels net weinig kans hebt om te kunnen protesteren. Het is niet je eigen grond, alleen maar een gebouwtje die je er op hebt staan. Als de grond ook echt van jou is dan heb je andere regels, maar die weet ik niet precies.”

Vanaf het moment dat de e-mail, met daarin een pdf, verstuurd is naar de recreanten, sloeg de sfeer om op het park. 

Onrust

“Er is zeker onrust sinds het nieuws. Veel mensen die elkaar even opzoeken om erover te praten. Je krijgt geen goede informatie van Europarcs. Ze gaven heel slecht weer wat de bedoeling toen was en daar laten ze het ook vaak bij. Dat is voor ons wel een bekend iets, want ze hebben nooit goed gecommuniceerd en wat ze vandaag zeggen is morgen weer anders. We hebben gelukkig veel steun aan elkaar.” De emoties lopen op het vakantiepark snel op. In de loop van het nieuwe jaar vormt er een grote groep recreanten samen een vereniging. “Deze groep is zelfs naar een notaris en kamer van koophandel gegaan. We wisten toen al wel dat we niet echt een strijd met Europarcs aan moesten gaan, dat win je namelijk nooit.” Volgens Anton was dit wel echt een manier om bij en met elkaar steun te vinden. “In de maanden daarop werden verschillende vormen van protesten gepland. De één nog gekker dan de ander. Iedereen zocht van allerlei mensen bij elkaar om uit te zoeken of er nog iets te redden viel. Helaas was dat voor veel mensen niet meer te doen. Een enkele heeft een half jaar uitstel gekregen. Sommige mensen waaronder ik hebben echt ons hele leven hier opgebouwd. Gelukkig heb ik mijn huisje in Leiden nooit verkocht, maar ik ken ook mensen die bijna dakloos werden dit jaar.” 

 

Laatste loodjes

“Langzaam maar zeker werden de plekken, braakliggend land, groter en groter. De vertrekkers zijn eigenlijk opgedeeld in twee groepen, de groep voor mei 2022 en de groep in september/oktober. Sommige mensen wouden meteen het hoogseizoen op een nieuwe plek starten terwijl de andere nog willen genieten van nog een laatste zomer met elkaar.” Anton heeft zelf het hoogseizoen van dit jaar ook niet meer bij Europarcs doorgebracht. “In mei ben ik vertrokken na een afscheidsetentje met wat vrienden hier. Het was goed zo, geen groot feest meer wat eerst de planning was. Het is klaar voor ons en dat moeten we maar accepteren.” 

Over de auteur

Annemara de Vos

Annemara is een gepassioneerd verhalen verteller. Ze is al een aantal jaar bezig in de audio/visuele sector en hoopt door de opleiding journalistiek mooie documentaires te kunnen maken. Maatschappelijke thema's die de meeste mensen ontwijken, zijn juist de onderwerpen die Annemara aan het licht wilt brengen.