LOMBOK – Op 15 maart vonden de provinciale statenverkiezingen plaats. Vanwege de groeiende kloof tussen provincie en stad als gevolg van de stikstofcrisis beloofden deze verkiezingen een van de belangrijkste in jaren te worden. Pepijn Zwaneberg is gemeenteraadslid van de gemeente Utrecht en lid van GroenLinks. We spraken Pepijn kort nadat hij zijn stem had uitgebracht in de Sint-Dominicus kerk in Utrecht-West.
“Ik heb gestemd op GroenLinks, wat logisch lijkt, maar ik heb er wel goed over nagedacht. Ik ben namelijk geen voorstander van de fusie tussen de PvdA en GroenLinks. GroenLinks is in mijn ogen een groenere en linkser georiënteerde partij dan de PvdA. We zijn simpelweg verschillende partijen. Tegenwoordig zie je steeds meer partijen ontstaan, en dan vind ik het vreemd dat we samengaan met een partij die weliswaar dichtbij ons staat, maar vaak andere opvattingen heeft dan wij. Ik vind samenwerking belangrijk, maar we werken ook samen met de Partij voor de Dieren en Volt, en soms steunt zelfs de PVV moties van mij, bijvoorbeeld over sociale woningbouw. Neem bijvoorbeeld Dick Benschop, nadat hij uit de politiek stapte, ging hij werken bij Shell, geen bedrijf dat bekendstaat als groen, en vervolgens bij Schiphol. Ik heb dus gestemd op GroenLinks-kandidaten van wie ik weet dat ze ook tegen de fusie zijn. Ik ben een GroenLinkser en geen PvdA’er.”
“Provinciale staten gaan over een scala aan belangrijke onderwerpen, waar ik zelf ook waarde aan hecht. Zoals duurzame energieopwekking door middel van zonne-energie en windenergie, en het openbaar vervoer. Dit zijn zaken waar de gemeente en de landelijke overheid niet over beslissen. Daarnaast zijn de waterschappen momenteel erg belangrijk. We moeten zuiniger omgaan met ons water en ons voorbereiden op wateroverlast, zoals we hebben gezien in Limburg in 2021.”
“Bij de vorige verkiezingen zag GroenLinks voor het eerst de VVD overtreffen in de provincie Utrecht. Doordat de VVD deze keer niet deelnam, vormden we het meest progressieve college in de provinciale staten. Jammer voor de VVD, maar goed voor ons. Deze verkiezingen zijn dit jaar extra belangrijk door de opkomst van de BoerBurgerBeweging (BBB). Die partij streeft er echt naar om uitsluitend voor de belangen van boeren op te komen. Ik ben echter van mening dat het net zo belangrijk is om goed voor de natuur te zorgen en iets door te geven aan de volgende generatie. Samenwerken met de BBB lijkt mij onmogelijk. Daar hoef ik zelfs geen veto over uit te spreken. Als je al ontkent dat stikstof een probleem is en voorstelt om Natura 2000-gebieden te schrappen, wordt het voor mij onmogelijk. Onze belangen en visies staan lijnrecht tegenover elkaar. Het lijkt me leuk om een keer met Caroline van der Plas in de kroeg te zitten, maar daar blijft het dan ook bij.”