Wandeling door Rijnvliet’s voedselbos: ontdek de bodem onder je voeten

Wandeling door Rijnvliet’s voedselbos: ontdek de bodem onder je voeten

Leidsche Rijn – Voedselboswachter Rens Spanjaard organiseert een wandeling door het nieuw aangelegde voedselbos in Rijnvliet, met als doel het onderzoeken van de bodem. Het betreft een reeks van nulmetingen waarmee de ontwikkeling van het bos in kaart wordt gebracht. De eerste meting vindt plaats tijdens de eerste wandeling in februari.

In Leidsche Rijn wordt een nieuw initiatief gelanceerd: een wandeling door het pas aangelegde voedselbos in Rijnvliet, waarbij de focus ligt op het onderzoeken van de bodem. Voedselboswachter Rens Spanjaard en bodemexpert Laura Laroche slaan de handen ineen om de bodemgezondheid te monitoren en verbeteren. Dit project dient als nulmeting en zal de basis vormen voor toekomstige ontwikkelingen in het bos.

‘Momenteel bevindt het voedselbos zich in een pionierstadium, de beginfase van de groei van het bos’, legt Rens uit. Het project, begonnen met Achtertuinen Verenigd, startte eind vorig jaar in de nieuwbouwwijk, waar tegelijkertijd met de bouw van huizen ook een voedselbos werd aangeplant. Het doel is om gedurende de komende jaren niet alleen de bodemgezondheid, maar ook de water- en luchtkwaliteit in de buurt in de gaten te houden. De eerste georganiseerde wandeling zal zich alleen op de bodemgezondheid richten.

De boswandeling
De wandeling begint naast de imposante metaalkathedraal, bij de entree van de wijk. Tijdens de tocht worden bewoners actief betrokken bij het bekijken en onderzoeken van verzamelde grondmonsters. Het hoofddoel is om bewustwording te vergroten en de buurt te stimuleren om zelf een bijdrage te leveren aan een gezonde bodem. Zowel volwassenen als kinderen kunnen worden betrokken bij dit initiatief, dat in de toekomst herhaald zal worden.

Tijdens de wandeling worden vier monsters van de bodem afgenomen, die vervolgens onder een krachtige microscoop zullen worden onderzocht en vergeleken. De wandelaars kijken mee met de microscoop via een projector op de muur. Er word gezocht naar verschillende indicatoren die een teken zijn van een ‘gezonde bodem’. Hieronder vallen organisme, bacteriën, schimmels en onder andere wormen. Het fascinerende bodemleven, van levendige ecosystemen tot organismen en organisch materiaal, zal worden onthuld en geanalyseerd. Deze verkenning biedt meer inzicht in het belang van een gezonde bodem en duurzame voedselproductie. ‘Het verbouwen van voedsel begint immers bij de bodem.’

Duurzaam bodembeheer
‘Bodembiologie zorgt voor alle andere voedingsmiddelen. We hebben in totaal twintig nutriënten die zich in de bodem moeten bevinden voor de gezondheid van een plant’, verteld Laura Laroche tijdens haar presentatie.

Nederland staat voor grote uitdagingen op het gebied van bodemkwaliteit, gezien het land als het ‘afvoerputje’ van Europa fungeert door ons niveau onder de zeespiegel. ‘We gaan hard op weg om de aarde uit te putten. Ik denk dat het heel mooi is dat mensen zelf in hun buurt onderzoek gaan doen om te monitoren en wat ze met die data doen’, benadrukt Rens.

Dit innovatieve project legt de bouwstenen voor duurzaam bodembeheer in de nieuwbouwwijk. Door middel van data-analyse en de actieve betrokkenheid van bewoners kunnen gerichte verbeteringen worden doorgevoerd. De wereld onder onze voeten wordt onthuld, waarbij het belang van basale kennis over de grond wordt benadrukt.

Vond je dit artikel nou interessant. Je kunt ons volgen op instagram @weskantcourant

 

video door: Jarinke Ringel

 

Over de auteur

Kyra Johnson

Ik doe graag werk waarbij ik onder de mensen kom. Ik ben sociaal, creatief en ruimdenkend. Dit uit zich onder meer in een passie voor schrijven. Ik ben hoofdredacteur voor de kinderwijkkrant Buurtblinkers in Utrecht West. Daarnaast studeer ik Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.