Tekst: Louise Hooijmans
Oog in al- Voor pesten is blijvende aandacht hard nodig. De stichting School & Veiligheid wil hier ieder jaar aandacht voor vragen door middel van een landelijke campagneweek. Het doel is om leerlingen te leren dat ze wat kunnen doen tegen pesten en pestgedrag afkeuren. Dit is belangrijk omdat pesten de ontwikkeling van kinderen verstoort.
De campagne tegen pesten is ieder jaar in het begin van het schooljaar. Dit is tijdens de periode van de Gouden Weken, hier oefenen docenten de meeste invloed uit op de sfeer in de klas. Dit is belangrijk omdat pesten uiteindelijk kan leiden tot psychische klachten zoals eenzaamheid, faalangst en depressie. Dennis Wiersma minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs zegt in een videoboodschap over de campagneweek: “Iedere leerling moet zich veilig en vrij voelen op school. Want hoe kun je het beste uit jezelf halen als je dag in dag uit gepest wordt en nergens terechtkunt, nergens écht geholpen wordt? Hoe eenzaam voel je je dan wel niet.” Het thema van de campagneweek is dit jaar: ‘Grapje! Moet toch kunnen?!’ Of zoals minister Wiersma zegt: ‘Pesten is geen grapje.’
Basisscholen in Utrecht doen ook mee aan deze landelijke campagneweek, maar er zijn ook basisscholen die niet aan de campagne meedoen en het anders aanpakken. Basisschool de 2e Marnixschool in Oog in al is één van deze basisscholen, hier vertelt Mariëlle Van den Dool, juf van groep 3 dat ze pesten door het jaar heen aandacht geven. ‘Wij werken met een methode, vreedzame school, dit gaat over hoe ga je met elkaar om en hoe zorg je voor een goed pedagogisch klimaat. Er is ook wel een pestprotocol, maar die gebruiken we bijna niet.’ Volgens Mariëlle besteed de basisschool op andere manieren bijna elke dag aandacht aan pesten. Dit doen ze door te praten over hoe je met elkaar moet omgaan, dus preventief te werk gaan in plaats van achteraf.
Hieronder een interview met Mariëlle Van den Dool.
Audio: Victor Niessen