Voedselverspilling tegengaan met de magic boxen van Too Good To Go

Voedselverspilling tegengaan met de magic boxen van Too Good To Go

Magic box van een lokale winkel

Utrecht West – Zondag 16 oktober is het wereldvoedsel dag. Op deze dag staan we stil bij de wereldwijde honger, bij de voedselzekerheid, maar staan we ook stil bij voedselverspilling. Om deze voedselverspilling tegen te gaan is in 2018 de Too Good To Go app opgericht. In de app kan je eten wat niet verkocht is kopen voor een lagere prijs, dit heet een magicbox. In Utrecht west zijn veel ondernemingen die meedoen aan dit initiatief en voedsel van de prullenbak redden. 

Verkoop 

Via de app kun je bij de lokale supermarkt, restaurant of andere winkel aan het einde van de dag een magic box ophalen. Wat er in deze box zit blijft een verrassing totdat je hem ophaalt. ‘Als we zien dat we pizza’s over hebben gaan we eerst tellen hoeveel dat er zijn. Vervolgens gaan we ze inpakken en in de magic boxen stoppen’, vertelt Dewi van Zetten, werkzaam bij pizzabakkers Leidsche Rijn. Wanneer de pizza’s uit de oven komen en ze zien dat ze verkeerd gemaakt zijn of er een gat in zit, worden ze achter in de keuken gelegd. ‘Als we weten hoeveel boxen we klaar hebben liggen, zetten we het aantal in de app, klanten kunnen het vanaf dan kopen. Bij ons gaat het altijd heel snel, binnen dertig minuten is vaak alles al uitverkocht.’

Ook winkeleigenaren van de eetwinkel Fleut, Sarah van der Kolk en Ryna de Graaf, doen mee aan Too Good To Go. In de winkel staat een vitrine met allerlei verschillende warme en koude maaltijden. Al het eten wat in de vitrine overblijft gaat de box in. ‘Hier, onder de vitrine liggen de spullen voor de boxen’, vertelt Sarah. Het ligt vol met inpak materiaal, opbergbakjes en tasjes. ‘Voor ons is dit initiatief een perfecte uitkomst’, vertellen ze, ‘we hoeven niks weg te gooien en we trekken de aandacht van het publiek die hier normaal gesproken niet langskomt.’

Besparing

Volgens de cijfers van de organisatie Samen Tegen voedselverspilling, wordt er in Nederland per jaar 2 miljard kilo aan voedsel verspild. Per persoon is dat ongeveer 115 kilo aan voedsel dat verspild wordt. De teler voor mensen die de Too Good To Go app gebruiken staat nu op 3,5 miljoen gebruikers en dat worden er steeds meer. Ook doen er al meer dan 8.363 café’s, restaurants, hotels, bakkers, supermarkten en nog veel meer, mee aan dit initiatief. 

Met weer een volle tas met lekkers loopt Marjon Dekker (52) de bakker uit. ’Weer een maaltijd gered!’ Roept Marjon vanaf de stoep. In de tas zitten vijf verschillende broden, cakjes en croissants. ‘Als ik thuis kom stop ik deze broden in de vriezer, op deze manier blijven ze nog lang goed en hoeft de bakker ze niet weggooien’. Marjon noemt het dan ook een win-win situatie. ‘Voor een klein prikkie heb ik veel broden kunnen krijgen en er verdwijnt niks in de prullenbak.’ 

Ook Willy Tukker (71) koopt weleens een Too Good To Go Box. ‘Ik vind het een geel goed initiatief, iedereen moet hier aan mee doen.’ Mensen doen graag mee aan de actie. Niet allen doordat je voedselverspilling tegengaat, maar ook omdat je voor een kleine prijs veel eten krijgt. ‘In de boxen doen ze vaak voor meer dan vijftien euro aan eten en je betaalt er maar vijf euro voor, echt een koopje.’

De missie van Too Good To Go is om iedereen te inspireren en te motiveren om in actie te komen tegen voedselverspilling. Voedselverspilling in Europa is verantwoordelijk voor 6% van de totale uitstoot van broeikasgassen door menselijke activiteit. Minder voedsel verspillen, is een bijdragen leveren aan het klimaat en het milieu. 

Over de auteur

Juliët Vonk

Ik ben Juliët Vonk, 18 jaar en ik kom uit Houten. Ik volg de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht met heel veel plezier. Ik wil graag meer leren over het journalistieke vak. In de toekomst wil ik graag artikelen maken, dat doe ik nu al met veel enthousiasme. Ik hou dus erg van schrijven, maar ook van romantische boeken en sporten.