Tekst: Louise Hooijmans
Lombok- Dakloosheid neemt steeds meer toe. Vooral daklozen die toe zijn aan een nieuwe start kunnen geen huis krijgen, hierdoor raken de opvangcentra steeds voller. Tien oktober is het Werelddaklozendag, maar niet alleen daklozen krijgen aandacht dit jaar. Ook studenten zijn het onderwerp die door de stijgende prijzen toekomstige daklozen kunnen worden. Lombok dat eerst een betaalbare wijk was voor studenten, is onbetaalbaar geworden.
Stijgende prijzen
Een typische studentenkamer in Lombok. De kamer is acht vierkante meter en bevat een bed, bureau en een stoel. Er is weinig loopruimte doordat er kastjes aan de muur zijn gehangen. Wat opvalt is de platenspeler aan de muur, deze zorgt voor sfeer in de kamer. Wanneer je in de kamer staat, zal je niet meer dan driehonderd euro neerleggen hiervoor. Toch betaalt Suzanne de Wolf, student aan de universiteit Utrecht, rond de zeshonderd euro. Dit maandelijkse bedrag gaat ook niet dalen, de huurbaas gaat het zelfs omhoog gooien door de toenemende prijzen. ‘Als dit zo doorgaat moet ik terug naar mijn ouders en sta ik soort van weer op straat.’, vertelt Suzanne. Ook een vriendin van Suzanne, Sanne Glastra heeft problemen door de stijgende prijzen. Zij moest terug naar haar ouders in Zwolle en geeft aan dat het niet zo door kan gaan. Anders zouden deze studenten zomaar de volgende generatie daklozen kunnen worden.
Werelddaklozendag
De boodschap van Utrecht tijdens Werelddaklozendag is dit jaar ‘Uit je dakloos!’, dit is een evenement die op Neude is toe te schouwen. Midden op Neude wordt hier een huis gebouwd, Jules van Dam is hierbij aanwezig. Jules van Dam is directeur van de Tussenvoorziening, dit zijn meerdere opvangcentra die daklozen opvangt. ‘De doorstroming komt niet op gang en de opvang blijft overvol. Tegelijk zien we de instroom fors toenemen. Met studenten bijvoorbeeld, die geen kamer kunnen vinden of hem niet kunnen betalen.’, vertelt Jules van Dam bij RTV Utrecht. In Lombok zitten er al drie van dit soort opvangcentra en ze raken voller en voller. Reijnder Jan Spits is voorzitter van de Utrechtse woningcorporaties hij vertelt dat niet alleen mensen die op straat moeten slapen daklozen zijn. ‘Je ziet ook gescheiden mensen die maanden en soms jarenlang bij vrienden en kennissen verblijven, totdat die vinden dat het lang genoeg heeft geduurd. En zelfs iemand die tot zijn dertigste noodgedwongen bij zijn ouders woont, kun je in zekere zin als een dakloze zien.’ Het is dus niet gek om te denken dat er over vijf jaar veel studenten dakloos zullen zijn.
Oplossing
Een van de oplossingen om dit tegen te gaan is meer huizen bouwen, maar ook de wachtlijst op sociale huurwoningen verkorten. Op dit moment sta je tien tot twaalf jaar op de wachtlijst en zoeken mensen vijf jaar echt actief. Gemeente Utrecht wil tot 2040 meer dan 60.000 huizen bouwen. Volgens de gemeente gaat de meeste nieuwbouw plaatsvinden in Zuidwest, hier zullen 15.000 extra woningen worden gebouwd. Deze huizen zijn hard nodig om studenten en ex-daklozen een nieuwe start te kunnen geven.