Psycholoog Wendy Hoving uit Leidsche Rijn benadrukt het belang van de mentale gezondheid

Psycholoog Wendy Hoving uit Leidsche Rijn benadrukt het belang van de mentale gezondheid

Psycholoog Wendy Hoving heeft al ruim 16 jaar haar eigen psychologen praktijk in Leidsche Rijn. In haar praktijk probeert ze mensen met psychologische klachten verder te helpen en een betere balans te bereiken. Hoe ze is gekomen waar ze nu staat en wat haar drijfveren zijn vertelt ze onder het genot van een kopje koffie en thee in haar eigen spreekkamer.

In haar eigen spreekkamer in Leidsche Rijn vertelt Hoving over haar weg naar het worden van de psycholoog die ze vandaag de dag is. ‘Nadat ik onverwacht mijn Havo diploma behaalde, had ik me niet ingeschreven voor een vervolgstudie en ging ik richting mijn oom en tante in de Verenigde Staten.’ Tijdens haar tijd in Amerika dacht ze na over wat ze zou doen wanneer ze terug zou keren naar Nederland. ‘Ik heb altijd graag iets met mensen willen doen, zo kwam ik uit bij de opleiding hbo j, nu social work.’

Opleiding
Tijdens de stages bij de hbo opleiding kwam hoving erachter dat ze graag behandelplannen wilde maken en deze niet alleen uit wilde voeren, zoals gebeurde bij de opleiding die ze destijds volgde. ‘Ik wist dat ik met deze opleiding slechts behandelplannen kon uitvoeren, terwijl ik deze juist zelf wilde maken en uitvoeren’, aldus Hoving. Ze is na het halen van haar HBO-bachelor dan ook verder gaan studeren. Dit werd de universitaire opleiding  klinische psychologie met nevenrichting neurobiopsycholgie. Na het afronden van deze studie ging ze aan de slag in het werkveld. ‘Ik heb de eerste 12 jaar na mijn studie in de verslavingszorg gewerkt. In deze periode voldeed ik aan de eisen van een GZ registratie en behaalde ik het VGCT lidmaatschap.’Na deze 12 jaar in de verslavingszorg stapte ze over naar de kinder-  en jeugdpsychiatrie en werkte ze twee jaar bij het UMC in Utrecht. ‘Ik startte in deze periode langzaam aan met mijn praktijk, eerst een paar uren en geleidelijk  aan steeds meer.’ De eerst 5 jaar van haar eigen praktijk werkte zij tevens nog bij Indigo.

Eigen praktijk
Hoving haar motivatie binnen het werkveld heeft nooit gelegen bij het verzorgen van mensen, maar bij het verder helpen van mensen. ‘Mensen kunnen bij mij terecht als ze problemen ervaren in het dagelijks leven. Hierbij kan je denken aan: sociaal-emotionele problemen en psychische klachten als somberheid en angst.’ Hoving werkt vooral vanuit de cognitiefgedragstherapeutische hoek. ‘Ik vind het belangrijk dat mensen met meer vertrouwen het leven tegemoet kunnen treden na afloop van een behandeling in mijn praktijk.’

Mentale gezondheid
‘Ik vind het belangrijk dat mensen zowel fysiek en mentaal goed in hun vel zitten en zet me binnen mijn praktijk in om dit te bewerkstelligen.’ Waar de focus binnen de gezondheidszorg eerst vooral op het fysieke vlak lag, zien we nu dat ook het mentale aspect erg belangrijk is. Vooral in de corona pandemie en de daarbij horende lockdowns kwam het belang daarvan nog sterker naar voren. ‘Sociale isolatie van de leeftijdscategorie die gewoonlijk het meest social actief was, kwam door de avondklok en de lockdowns enorm in het gedrang. Dit heeft een nasleep die zelf nu nog in de praktijk te merken is. ’ Hoving verwijst in het gesprek nog naar een quote uit een Amerikaans onderzoek naar eenzaamheid: ‘De gevolgen van langdurig eenzaam zijn, zijn dodelijker dan het roken van acht sigaretten per dag’. Hiermee probeert ze het belang van mentale gezondheid nog eens te benadrukken.

Over de auteur

Lieke Dogger

Hallo ik ben Lieke, 20 jaar (06-08-2003) en ik volg de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.