Ontmoetingsplek Indekerngezond schenkt aandacht aan Positieve Gezondheid in Leidsche Rijn

Ontmoetingsplek Indekerngezond schenkt aandacht aan Positieve Gezondheid in Leidsche Rijn

Ontmoetingsruimte Indekerngezond Leidsche Rijn

Tekst: Dionne Rutte

 

Leidsche Rijn – De week van de Positieve Gezondheid is in volle gang. In deze week besteden verschillende organisaties in het land aandacht aan een andere manier van kijken naar gezondheid. Positieve Gezondheid gaat niet over wat je niet kan, maar juist over wat je wél kan. Indekerngezond is een ontmoetingsplek in Leidsche Rijn. De organisatie richt zich op een Positieve Gezondheid van de buurtbewoners. 

 

Indekerngezond wordt gerund door twee projectleiders en een groep van betrokken en enthousiaste vrijwilligers uit de wijk. Alle activiteiten komen voort uit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. Janine van der Duin is projectleider bij Indekerngezond. ‘Wij zijn een wijkinitiatief rondom Positieve Gezondheid voor en door inwoners opgezet’, zegt Van der Duin.

 

Bij Indekerngezond kun je in gesprek over wat voor jou belangrijk is. Dit kan met behulp van het spinnenweb van Positieve Gezondheid waarbij je een cijfer geeft aan verschillende categorieën van je leven. Zo’n gesprek geeft inzicht in waar je aan zou kunnen werken. Niet omdat het moet, maar omdat je het belangrijk vindt. Dat is de insteek van de organisatie. ’Je krijgt bij Indekerngezond geen adviezen en we vertellen je niet wat je zou moeten doen. Je bedenkt hier zelf welke kleine stap jij wil zetten om je Positieve Gezondheid te vergroten,’ verteld Van der Duin, ‘dat is prachtig aan deze manier van zelfontwikkeling. Je bent hier met jezelf, voor jezelf.’ De kern van de missie is dan ook dat Indekerngezond wijkbewoners uitnodigt om regie in eigen hand te nemen voor een betekenisvol en gezond leven.

 

‘Indekerngezond denkt niet uit ziekte, maar uit gezondheid.’

 

Er worden wekelijks verschillende activiteiten georganiseerd. Deze week zijn dat er extra veel, natuurlijk voor de week van de Positieve Gezondheid. Neem bijvoorbeeld de training Positieve Gezondheid, ontmoet je buurtgenoten, koffie&kids, kaart- en speelmiddag, etc. ‘Je kunt altijd binnenlopen voor een kop koffie of thee en er gewoon even zijn.’ vertelt Van der Duin. Volgens de projectleider is de betrokkenheid van de buurt groot. ‘Er wordt veel tijd, energie en passie ingebracht om deze organisatie er te laten zijn.’

 

Eindredactie: Loekie Pruijn

 

Audio: Pierette Brand

 

Over de auteur

Dionne Rutte

Hi! Mijn naam is Dionne Rutte. Ik ben 19 jaar en studeer journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik vind Utrecht een mega leuke stad om te studeren, voor nu woon ik nog in Apeldoorn. Ik ben geïnteresseerd in mijn medemens. Mijn grote passie is het verwerken van inspirerende gesprekken in een artikel. Ik hou dus erg van schrijven, daarentegen vind ik video’s maken nóg leuker. Ik ben enthousiast over mijn opleiding en wil graag nog meer leren over het journalistieke vak.