Woerden

Selecteer Pagina

Woerdens eigen foodtour: een culinaire ontdekkingstocht door de stad

Woerdens eigen foodtour: een culinaire ontdekkingstocht door de stad

Van huisgemaakte fudge tot aan zelf gemaakte kruidenboter: ontdek het tijdens de ‘foodtour’ in Woerden elke vrijdag en zaterdag. Tussen 12 en 15 uur heb je de gelegenheid Woerden en al haar unieke ondernemingen te ontdekken. Je kunt dan op pad gaan met een kaart waar de deelnemende winkels op staan die allemaal wat anders te bieden hebben. Wat alle zaken wel met elkaar gemeen hebben: de aangeboden producten worden bijna allemaal lokaal geproduceerd.

De tour begon afgelopen vrijdag in een ietwat sombere sfeer. Bij binnenkomst werd namelijk al gauw duidelijk dat er geen andere aanmeldingen waren voor de ontdekkingstocht. Desondanks mocht de schrale opkomst de pret niet drukken en startte de tour bij Drogisterij Stouthart. De medewerker daar overhandigde een routekaart en lichtte nog het een en ander mondeling toelichting. Een ‘foodtour’ die begint bij een drogisterij riep de nodige vraagtekens op, maar al snel werd duidelijk gemaakt dat je natuurlijk eerst je handen moet wassen voordat je gaat eten. Richard Stouthart, eigenaar van de drogisterij, liet zijn eigengemaakte zeep met volle trots zien. Het eerste lokale Woerdense product was een feit en de tour kon worden vervolgd.

Een overweldigende geur markeerde de ontvangst op de tweede locatie: Choco Made. Hier volgde uitleg over de cacao die zij gebruiken en de manier waarop de lekkernijen van chocolade tot stand komen. Na een kort maar interessant praatje en wat bonbons op zak, ging de tour weer verder. De derde locatie van de tocht was Buro Fudge. Hier vertelde Patricia, eigenaresse van Buro Fudge, over haar producten en haarzelf. Naast het beheren van haar winkel is Patricia namelijk ook Hoofd marketing voor Stadshart Woerden. Ze sprak erg enthousiast over het organiseren van de tour. Zo zei ze bijvoorbeeld: ‘’Je zou denken dat de Woerdenaren hier inmiddels alles wel gezien hebben, maar er zijn er genoeg die zich compleet laten verrassen tijdens deze tour’’.

Na het proberen van de fudgeblokjes ging het avontuur verder richting Koffiebranderij Overhoop. Hier hing een gezellige en warme sfeer die de kou buiten meteen deed vergeten. Er was gelukkig nog een tafeltje vrij en de koffie kwam al snel. Zoals de naam van deze zaak al doet vermoeden, branden ze hun koffie zelf waardoor ook hier weer een stukje ‘Woerdens eigen’ naar voren kwam. Bij Overhoop werken naast vrijwilligers ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, die op deze manier toch hun steentje kunnen bijdragen. Vanuit de koffiebranderij werd de tour vervolgd richting restaurant De Woerdenaar. Na een warmhartig welkom volgde een korte uitleg over het restaurant en haar producten. Zo’n 80% van de producten waarmee het eten wordt bereidt komen uit Woerden en omstreken. Zo ook hun huisgemaakte kruidenboter die aangeraden werd in combinatie met een stukje brood van een van de bakkers uit Woerden. De lokale bakkers halen bijna allemaal hun meel bij Molen de Windhond. Helaas was een bezoek hieraan niet mogelijk aangezien de molen op het moment van de tour dicht bleek te zijn.

Na het proeven van de kruidenboter en het wederom trotseren van de kou, was Alexanderhoeve Kaas & Noten een van de laatste bestemmingen. Eigenaar Remco de Jong stond met een vriendelijke glimlach klaar. Ook hij vertelde enthousiast over de lokaal geproduceerde producten in de winkel. Na het inleveren van het muntje kon er zowel een stukje kaas als een handje noten worden geproefd. Hierna sloeg de dorst toe en liep de tour richting zijn einde: Drinkerij ’t Bierhuys. Een Woerdens biertje in een gezellig druk café bleek een welkome en passende afsluiting voor de Woerdense foodtour.

Over de auteur

Mats Willemars

Geboren in Breda en nu woonachtig in Utrecht, volg ik mijn passie als journalist in opleiding. Ik ben gedreven om verhalen te ontdekken en te delen die mensen verbinden en informeren. Sport speelt een grote rol in mijn leven; ik sta regelmatig op het voetbalveld en geniet minstens zo veel van het kijken naar spannende wedstrijden. Daarnaast vind ik mijn creatieve uitlaatklep in muziek. Of het nu gaat om het maken van eigen nummers of het spelen van instrumenten, muziek geeft mij energie en inspiratie. Met ambitie en enthousiasme werk ik aan een toekomst vol verhalen, sport en creativiteit.