Anco Bulk is een ervaren coach en trainer binnen Kintaiko, een budoschool in Woerden waar talentontwikkeling centraal staat. Als docent aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Den Haag en als voormalig topsporter kent hij de uitdagingen en eisen van de sport als geen ander. Met zijn team boekte hij afgelopen zondag grote successen op het NK Ju jitsu, waar meerdere van zijn sporters uitblonken en podiumplaatsen behaalden.
“Mijn achtergrond ligt in het onderwijs. Ik ben ooit begonnen als gymnastiekleraar en veel collega’s combineren dat met hun eigen sport. Zo ben ik begonnen als trainer bij een sportschool die judo- en ju jitsu-lessen gaf in Woerden. Toen die sportschool besloot de buitenlocaties te sluiten, heb ik de lessen hier overgenomen. In 2004 vonden we een vaste locatie aan de Singel en sindsdien is Kintaiko daar gevestigd.”
“Kintaiko betekent ‘oorsprong van nieuw en jong talent’ in het Japans. Samen met een assistent-trainer die voor Microsoft werkte en Japanse contacten had, heb ik gezocht naar een naam die past bij onze visie. In ons logo zijn de letters K, I, A en I blauw, wat ‘Kiai’ vormt, Japans voor strijdkreet. Dat symboliseert precies waar wij voor staan: discipline, kracht en ontwikkeling.”
“Coachen draait voor mij om maatwerk. Ik zoek altijd naar de persoon achter de sporter, want iedereen is anders. Sommige sporters hebben behoefte aan duidelijke instructies, terwijl anderen juist groeien als ze zelf oplossingen bedenken. Ik ken mijn sporters vaak al vanaf jonge leeftijd, wat helpt om hen op de juiste manier te begeleiden.” “Bij Kintaiko werken we in fasen. Jonge kinderen spelen veel, daarna leren ze beter bewegen en bij de oudere jeugd ligt de focus op leren trainen. Op topniveau draait alles om presteren. Maar wat ik het belangrijkste vind, is dat sporters verantwoordelijkheid nemen. Zij staan op de mat, niet hun coach of de scheidsrechter.”
“In ju jitsu kun je je brood niet verdienen, het is geen beroepssport. Tijdens mijn studie op de ALO heb ik topsport en studie gecombineerd, maar dat werd steeds lastiger. Na mijn sportcarrière werd ik gevraagd om als assistent-coach mee te gaan naar het WK. Toen besefte ik hoe mooi het is om sporters te begeleiden en ben ik me daar op gaan richten.”
“Elke sporter ervaart een NK als een hoogtepunt, of je nu zes jaar oud bent of op senior niveau meedoet. Dit jaar was het NK een bevestiging dat we als club groeien. Sporters als Chelsey en Danique hebben laten zien wat ze in huis hebben. Chelsey meette haar succes vooral af aan resultaten, en ik heb haar geholpen in te zien dat ontwikkeling net zo belangrijk is als winnen. Danique had nog nooit op dit niveau meegedaan en deed het fantastisch.”
“Een goede balans tussen trainen en ontspannen is cruciaal. Soms zeg ik: ‘Ga naar dat schoolfeest, geniet ervan.’ Sporters moeten ook gewoon jong kunnen zijn. Het teamgevoel in een individuele sport zoals ju jitsu is net zo belangrijk als bij een teamsport. Als de sfeer goed is, presteert iedereen beter.”
“Ik blijf mezelf ontwikkelen, want dat verwacht ik ook van mijn sporters. Daarom heb ik bijvoorbeeld drie jaar als assistent-coach gewerkt bij een hockeyploeg om te leren hoe het daar werkt. Overal is iets te leren en die kennis neem ik mee in mijn coaching.”
“Wat ik jonge sporters wil meegeven? Doe wat je leuk vindt en sta achter je keuzes. Hard werken loont, maar zorg ook dat je in de juiste omgeving bent om jezelf te blijven ontwikkelen.”