Woerden

Selecteer Pagina

Buurtbewoners Lekoord knappen samen hun straat op

Buurtbewoners Lekoord knappen samen hun straat op

Achter de kleine speeltuin van de Lekoord in Woerden ligt een groot stuk gras waar lange tijd vooral onkruid groeide. Niemand wist goed wat ermee te doen. Het was zo’n plek die er gewoon was, maar waar niemand echt naar omkeek. Net voor de lente besloten een paar bewoners het anders aan te pakken. Ze maakten de grond los, plantten bloemen en gaven de plek een nieuwe functie. Wat eerst een rommelig hoekje was, is nu een vrolijk stukje groen dat opvalt in de straat.

De actie kwam niet zomaar uit het niets. De straat heeft er anderhalf jaar lang rommelig bijgelegen door een grote verbouwing. De huurwoningen aan de Lekoord zijn grondig gerenoveerd. Nieuwe daken, opgeknapte gevels, ook de bergingen zijn aangepakt. In totaal ging het om 92 eengezinswoningen en 14 meergezinswoningen die onder handen zijn genomen (Smits Vastgoedzorg, z.d.). Hoewel het resultaat er nu strak en fris uitziet, was de weg ernaartoe best pittig.

“Het voelde op een gegeven moment niet meer als onze straat,” zegt Wietje Baams, die al jaren in de Lekoord woont. “Je liep maandenlang tussen hekken, de stoep lag open, en overal stonden containers en machines. Dat doet iets met je. Mensen bleven binnen, je raakte dat buurtsfeertje gewoon een beetje kwijt.”

Toen alles eindelijk was afgerond en het bouwverkeer vertrok, voelde het alsof er ruimte kwam voor iets nieuws. Iets dat echt van de bewoners zelf was. Wietje, die van tuinieren houdt en haar eigen tuin altijd vol heeft staan met bloemen en kruiden, nam het voortouw. Ze pakte samen met wat buren het vergeten stukje groen achter de speeltuin aan. Onkruid eruit, bloembollen erin, en een paar planten die goed tegen de zon kunnen. Gewoon stap voor stap, zonder ingewikkeld plan.

“Het is geen grote tuin, maar het is iets,” zegt ze. “Je merkt dat mensen er blij van worden. Kinderen spelen er, ouders blijven even staan. Dat gebeurde eerst nooit. Het trekt mensen naar buiten.”

Ook de speeltuin zelf krijgt meer aandacht sinds het stukje groen is opgeknapt. “Het is alsof dat hoekje ineens weer deel uitmaakt van de straat. Eerst liep je er gewoon langs. Nu blijf je even hangen.”

Om het plan mogelijk te maken, maakten de bewoners gebruik van een regeling van de gemeente Woerden. Via ‘Initiatief in de buurt’ kunnen bewoners een kleine subsidie aanvragen voor ideeën die hun wijk mooier of socialer maken. Een voorwaarde is dat meerdere bewoners erachter staan en dat het plan openbaar toegankelijk is (Gemeente Woerden, z.d.).

Op de gemeentelijke website staat dat dit soort projecten belangrijk zijn voor de leefbaarheid in de wijk. “Inwoners weten vaak zelf het beste wat hun straat nodig heeft. Als zij de eerste stap zetten, denken wij graag mee.”

Hoewel het project klein begon, heeft het volgens Wietje echt effect op de sfeer. “Na die lange renovatie moest er iets gebeuren. Dit was iets wat we samen konden doen. En dat zie je terug. Letterlijk kleur, maar ook contact.”

Of het initiatief een vervolg krijgt, is nog niet duidelijk, maar volgens Wietje zit dat er wel in. “Misschien doen we in de zomer nog een keer een ronde, of organiseren we een buurtmoment. Maar dat hoeft niet meteen. Voor nu is het vooral fijn dat het weer leeft hier.” Ze kijkt naar de bloemen en glimlacht. “Minder hekken, meer kleur. Dat was het idee. En dat is gelukt.”

 

Over de auteur

Marwa Bouazzati

Wie is Marwa Bouazzati? Marwa Bouazzati, 18 jarige student aan de opleiding journalistiek op Hogeschool Utrecht. Sinds jongs af aan is journalistiek een belangrijk onderdeel van me geweest. Ik ben altijd druk bezig geweest met politiek en daarnaast houd ik van schrijven. Ik maak me druk om maatschappelijke thema’s en vul hier mijn dagen mee. In 2024 ben ik begonnen met Journalistiek en daarvoor heb ik mijn havo-diploma gehaald.