Vrijwilligerswerk blijft essentieel voor de samenleving, en dat geldt zeker voor Woerden. In een stad waar gemeenschap en verbondenheid centraal staan, dragen vrijwilligers actief bij aan het welzijn van anderen, vooral in het ondersteunen van mensen met specifieke behoeften, zoals die met autisme. Het is de week van autisme, ook Woerden kent het zijn actieve bezigheden. Vrijwilligers ondersteunen de campagne met activiteiten en bezigheden voor jong en oud, kind en ouder. Marion der valk en Jolanda Schols vertellen over de impact van vrijwilligerswerk tijdens de week van autisme.
“Vrijwilligerswerk biedt niet alleen hulp aan mensen met autisme maar het verrijkt je ook door cursussen en dankbaar werk. Je krijgt de juiste tools om de activiteiten van de dag te begeleiden. Hiervoor krijgen alle vrijwilligers voor wie nodig een cursus. . “Je leert hoe je een activiteit opzet en hoe je omgaat met verschillende situaties,” verteld Schols. Het belangrijkste is dat je oog hebt voor de situatie van de ander en meedenkt over wat nodig is.”
Werken met mensen met autisme vraagt om flexibiliteit.
“Je moet per individu bekijken wat nodig is. Sommigen houden niet van aanraking, anderen juist wel. Soms kun je het vragen: ‘Heb je behoefte aan een hand op je schouder?'” vertelt van der Valk.
Vrijwilligers moeten een balans vinden tussen empathie en professionele afstand.
“Ik ben er anderhalf tot twee uur per maand voor de oudergroep. Natuurlijk praat ik mee en deel ik mijn ervaringen, maar ouders moeten ook zelf stappen zetten. Ik bied kaders aan, maar ga niet trekken of duwen.” Aldus van der Valk.
Ondanks de uitdagingen ervaren van der Valk en Schors hun werk als dankbaar.
“Ik gun ouders de uitwisseling met elkaar. Toen mijn kinderen jong waren, miste ik dat. Nu kan ik bijdragen aan hun ondersteuning en dat voelt goed.” aldus van der Valk.
Daarnaast biedt vrijwilligerswerk waardevolle inzichten. “Ik heb geleerd dat betrokkenheid tonen belangrijk is, maar dat je ook grenzen moet stellen. Mensen moeten zelf stappen zetten, maar een steuntje in de rug kan soms het verschil maken.” Verteld Schors
De vrijwilligers merken dat hun werk niet alleen impact heeft op individuen, maar ook op de samenleving. “Er zijn nog veel vooroordelen over autisme. Door direct contact met mensen met autisme en hun families, krijgen vrijwilligers een realistischer beeld. Dit helpt om stigma’s te verminderen en begrip te vergroten.”
De behoefte aan vrijwilligers blijft groeien.
Organisaties moedigen mensen aan om zich in te zetten en zo een verschil te maken in het leven van mensen met autisme. “Het geeft veel voldoening om te zien dat je echt iets kunt betekenen. Soms is een klein gebaar al genoeg om iemands dag te maken.”
In de Bibliotheek Utrechste Venen worden de medewerkers ook ondersteunt door meerdere vrijwilligers. Verslaggeefster Maura spreekt met twee van hen over het werk wat zij daar verrichten en waar die passie vandaan komt.
Tekst door: Joydell Johnson