Woerden

Selecteer Pagina

Kledingbeurs in Woerden biedt duurzaam alternatief voor fast-fashion

Kledingbeurs in Woerden biedt duurzaam alternatief voor fast-fashion

|WOERDEN


De kledingbeurs in Woerden, die op 27 en 28 maart 2025 werd gehouden, trok minstens honderd bezoekers. De beurs, die twee keer per jaar plaatsvindt, is inmiddels toe aan de negende editie en wint steeds meer aan populariteit. Organisatoren en bezoekers zien tweedehands mode als een belangrijk middel om de negatieve impact van de fast fashion-industrie te verminderen.

De impact van fast fashion
De kledingindustrie heeft een enorme ecologische voetafdruk. Wereldwijd is de sector verantwoordelijk voor 8 tot 10 procent van de totale CO₂-uitstoot en zorgt het voor vervuiling van water en bodem. De productie van nieuwe kleding vergt daarnaast veel energie en grondstoffen.

Volgens Milieu Centraal is voor één katoenen T-shirt gemiddeld 2700 liter water nodig en wordt bij de productie veel chemische verf en pesticiden gebruikt. Dit leidt tot ernstige milieuproblemen, zoals bodem- en watervervuiling.

Bovendien zorgt fast fashion voor enorme hoeveelheden textielafval. Jaarlijks wordt in Nederland alleen al 145 miljoen kilo aan kleding weggegooid. Een groot deel daarvan belandt op de vuilnisbelt of wordt verbrand.

Duurzame mode wint terrein
Corlien Reijersen van Buuren is een van de organisatoren van de kledingbeurs. Ziet een duidelijke groei in de belangstelling voor tweedehands mode. “We merken dat er een wachtlijst is voor mensen die kleding willen inleveren. Het aanbod groeit enorm, omdat steeds meer mensen het belangrijk vinden om hun kleding een tweede leven te geven,” vertelt ze.

De beurs biedt een breed assortiment aan tweedehands dames- en kinderkleding, accessoires en schoenen. Bezoekers kunnen kwalitatieve kledingstukken kopen tegen een lage prijs, wat zowel financieel als ecologisch voordelen oplevert.

Dat sluit aan bij een bredere trend: uit cijfers van platform Genoeg blijkt dat steeds meer Nederlanders tweedehands kleding kopen. In 2022 gaf 26 procent van de Nederlanders aan vaker tweedehands te winkelen dan het jaar ervoor.

Kan tweedehands mode fast fashion verslaan?
Of tweedehands mode ooit de overhand zal nemen op fast fashion, blijft onzeker. Fast fashion blijft aantrekkelijk door de lage prijzen en het gemak waarmee kleding online besteld kan worden. Toch zien experts een verschuiving in consumentengedrag.

“We hoeven mensen niet te overtuigen om tweedehands te kopen,” vertelt Reijersen van Buuren. “Ze komen zelf kijken, zijn verrast door het aanbod en kopen uiteindelijk iets. Dat laat zien dat er een mentaliteitsverandering gaande is.”

Bewuste keuzes van bezoekers
Madelijn Griven is een vaste bezoeker en inleveraar van kleding op de beurs. “Kinderen dragen kleding maar kort, dus vaak is het nog in uitstekende staat. Ik vind het mooi als kleding een tweede kans krijgt,” zegt ze. “Het scheelt ook in de portemonnee en ik probeer zoveel mogelijk tweedehands te kopen. Fast fashion, zoals van merken als Shein, probeer ik te vermijden.”

Naast de financiële voordelen speelt ook duurzaamheid een grote rol in haar keuze. “Ik probeer echt bewust te kiezen. Als ik zie hoeveel kleding hier opnieuw gebruikt wordt, besef ik hoe belangrijk dat is. We moeten gewoon duurzamer omgaan met mode.”

Toekomst van de kledingbeurs
Met de groeiende interesse in duurzame mode en de bewustwording rond fast fashion lijkt de toekomst voor kledingbeurzen veelbelovend. “We organiseren deze beurs nu twee keer per jaar en zien het aantal bezoekers en inleveraars toenemen,” zegt Reijersen van Buuren.

Kledingbeurzen zoals die in Woerden helpen consumenten bewuster om te gaan met hun koopgedrag. Of tweedehands mode fast fashion volledig zal vervangen, is onzeker, maar dat het een serieus alternatief wordt, is duidelijk.

De kledingbeurs bewijst dat hergebruik van kleding niet alleen duurzamer is, maar ook financieel en sociaal voordelen biedt.

Meer dan alleen duurzaamheid
De kledingbeurs draagt niet alleen bij aan een duurzamere samenleving, maar heeft ook een sociale impact. “We hopen hiermee niet alleen bij te dragen aan een beter milieu, maar ook mensen te helpen die het financieel minder breed hebben,” legt Reijersen van Buuren uit.

Door de lage prijzen blijft kleding toegankelijk voor iedereen. Bovendien wordt de opbrengst van de beurs gedoneerd aan een goed doel: Steunende Netwerken NPV Woerden en omgeving.

Over de auteur

Somaya Tlidi

Hallo! Mijn naam is Somaya Tlidi (18) ik ben geboren in Amsterdam en opgegroeid in Amstelveen. Schrijven is iets waar ik altijd van heb gehouden en nu kan ik met de opleiding journalistiek verhalen schrijven in verband met het nieuws.