Woerden

Selecteer Pagina

Wijkiftar brengt buurtbewoners samen in hartje Woerden

Wijkiftar brengt buurtbewoners samen in hartje Woerden

Wijkiftar in Winkelcentrum Tournoysveld, gemaakt door Puck Zomer

Tussen de winkels van het winkelcentrum Tournoysveld in Woerden werd afgelopen vrijdag niet alleen gewinkeld, maar er werden ook verhalen en eten gedeeld. Tijdens een wijkiftar, georganiseerd door wijkbewoners in samenwerking met gro-up buurtwerk, kwamen bijna tweehonderd mensen bij elkaar om het vasten te verbreken en elkaar beter te leren kennen.

Iftar is een maaltijd tijdens de ramadan waarbij moslims na zonsonderdag hun vasten verbreken. Het is een moment van samenzijn en bezinning, de alledaagse dingen worden op een laag pitje gezet. Vaak wordt de iftar samen met familie en vrienden gehouden.

Gro-up buurtwerk Woerden, bestaande uit onder meer buurtverbinders en jongerenwerkers, komen tijdens het organiseren van dit evenement samen. Een jaar geleden sloegen deze twee teams de handen ineen toen een groep jonge meiden en vrouwen het idee voorlegde om een iftar voor de wijk te organiseren. Met ondersteuning van gro-up, en een grote hoeveelheid vrijwilligers, vindt de allereerste wijkiftar plaats. ‘Wij proberen ook aan andere mensen door te geven dat zulke gelegenheden, zoals de iftar, de buurt met elkaar kunnen verbinden’, aldus vrijwilliger Belgin Heybeli. De editie van 2024 is zo geslaagd dat er dit jaar een tweede editie plaatsvindt; nóg groter dan de vorige. Om de wijkiftar ook dit jaar weer mogelijk te maken, dragen verschillende partijen hun steentje bij: de gemeente verleent een subsidie, de supermarkt in het winkelcentrum sponsort de boodschappen en de lokale kipleverancier halveert zijn prijzen. ‘Iedereen geeft wat weg, dat is de gedachte’, vertelt Inger van Dijk, buurtverbinder bij gro-up.

De voorbereidingen voor de avond vinden deels plaats in buurthuis de Plint, dat direct naast het winkelcentrum ligt. Al vanaf de vroege middag is een groep vrouwelijke vrijwilligers hier aan het koken. ‘Als vrouwen bij elkaar komen en samenwerken, kan je heel veel bereiken’, benoemt vrijwilliger Hatiçe Oksas. Wanneer mensen het buurthuis binnenlopen, komt een geur van gemixte specerijen hen tegemoet.

Grote pannen met pilav (Turkse rijst) en harira (een rijkgevulde Marokkaanse soep) staan op het vuur. Er wordt druk overlegd, veel gelachen en er hangt een feestelijke sfeer. Volgens de islam zijn er een aantal uitzonderingen als het aankomt op vasten, zo mogen bijvoorbeeld zieken en vrouwen die menstrueren niet mee doen met het vasten. Deze uitzondering zorgt er wel voor dat een aantal vrijwilligers het eten kunnen proeven en het hierdoor nog meer kunnen perfectioneren.

Niet alleen de vrijwilligers verzorgen eten, ook deelnemers kunnen een dessert meenemen voor de desserttafel, zolang deze maar vegetarisch of halal is. Veel mensen doen dit dan ook en de zoete lekkernijen worden meegenomen naar het winkelcentrum.

Zodra de grote tafels zijn gedekt en al het eten is verplaatst, kan de instroom van mensen beginnen. Rond kwart voor zeven komen de eerste mensen het winkelcentrum binnen en niet veel later is de hal in het winkelcentrum gevuld met ongeveer tweehonderd mensen. Alle leeftijdscategorieën worden vertegenwoordigd, van jong tot oud. Opvallend is dat bijna de helft van de mensen zelf geen moslim is, en dat is precies wat de organisatoren hiermee willen bereiken: inclusiviteit.

Na een korte openingsspeech van de organisatie, een toespraak van wijkwethouder Roy Luca en een lezing van imam Şadi Bilgiç, mag iedereen beginnen met eten. Verhalen worden gedeeld, terwijl de gasten genieten van diverse gerechten. Ook klinkt er muziek die de sfeer nog verder versterkt. Na twee uur komt de iftar ten einde. De tijd is voor de meeste mensen voorbij gevlogen en mensen verlaten het winkelcentrum met een goed gevulde maag en een glimlach.

De wijkiftar doet meer dan alleen mensen samenbrengen. Vooroordelen kunnen verdwijnen en nieuwsgierigheid naar het onbekende wordt gevoed. Mensen staan meer open voor elkaar, zo ziet Inger van Dijk dat terug: ‘Een aantal bezoekers van de vorige iftar schrijft zich nu ook in voor het zeswekelijkse Afrikaans eten in buurthuis de Plint’. De wijkiftar laat zien hoe krachtig het effect van samen eten en verhalen delen kan zijn. Wat als een idee begon van een paar jongeren en vrouwen uit de wijk, groeit nu uit tot een jaarlijks evenement en samenkomst van de buurt. Gro-up buurtwerk en de vrijwilligers zijn enthousiast. ‘Ik hoop dat we dit elk jaar kunnen herhalen zodat het echt een traditie wordt’, zo sluit vrijwilliger Belgin af.

Over de auteur