Woerden

Selecteer Pagina

‘Dit versterkt deze plek echt’

‘Dit versterkt deze plek echt’

Diederik Hoogland(41) is tuinder en eigenaar van Tuinderij de Groenteboer: een biologische zelfoogsttuin gelegen in Kamerik. In de tuin zijn zo’n 30 tot 40 verschillende soorten groenten te vinden die de bezoekers zelfstandig kunnen oogsten. De tuin is een plek waar Diederik zijn passie voor de natuur samenkomt met duurzaamheid.

 

Hoe ben je bij dit werk terechtgekomen?

‘Ik werkte 18 jaar lang als greenkeeper op Golfclub de Haar. Je werkt net zoals hier ook met de bodem en de natuur, maar na zo’n lange periode hetzelfde werk te doen, verlang je naar iets anders. ‘Ik was al een aantal jaar op zoek en na wat oproepen en advertenties op internet af te hebben gegaan, kwam ik bij deze tuinderij terecht. Mijn passie voor tuinieren begon eigenlijk al voordat ik met dit werk begon. Ik heb zelf altijd een moestuintje thuis en ik vind het daarnaast heerlijk om buiten in de natuur te werken. Nadat ik in gesprek raakte met de eigenaars zijn we uiteindelijk zo ver gekomen dat ik de tuinderij mocht overnemen.’

 

Hoe werkt zo’n zelfoogsttuin?

‘Mensen ervaren hier echt hoe iets geteeld wordt. Het gaat helemaal zelfstandig: de mensen hebben een code van het hek en hebben daarmee toegang tot de tuin. Wekelijks stuur ik hen een oogstbericht waar in staat wat zij die week mogen oogsten. De aandeelhouders mogen elke week vijf verschillende groenten oogsten. Het hele terrein is genummerd en bij ieder nummer staat een bordje met welke groente er op dat moment beschikbaar is. Als de oogsters hulp nodig hebben ben ik er doordeweeks altijd te vinden.’

 

Wat is dan de reden dat mensen de zelfoogsttuin verkiezen boven de producten van de supermarkt? 

‘Je hoort vaak dat de smaak beter is, wortels smaken bijvoorbeeld zoeter. Hier groeien wortels langer in vergelijking met grote akkerbouwbedrijven, daardoor kunnen de wortels meer zonlicht opnemen met het resultaat dat ze dan zoeter worden. Bij veel mensen gaat het toch ook om de beleving, het echt groentes verzamelen, iets wat zij heel vroeger deden. Het is misschien iets dat van vroeger terugkomt. En daarnaast vinden de mensen het fijn dat zij zelf de mooiste groenten kunnen kiezen. In de supermarkt is alles hetzelfde, maar hier in de tuin zijn er veel kromme en misvormde groenten te vinden. Deze groenten zouden nooit in de supermarkt terechtkomen en belanden meestal in de afvalverwerking.’

 

Op welke manier zorg je ervoor dat de tuin zo duurzaam mogelijk is?

‘We zijn biologisch, wat al heel duurzaam is in mijn optiek. Daarnaast gebruiken we geen kunstmest en geen bestrijdingsmiddelen, we hebben liever een hoge biodiversiteit aan insecten en bodemleven, omdat deze de plaagdieren in balans houden. Ik vind het als tuinder enorm belangrijk om me bezig te houden met duurzaamheid. Je ziet natuurlijk overal een achteruitgang in de natuur. Er zijn heel veel fruittelers die bijenfamilies inzetten om hun planten te bestuiven, omdat er simpelweg niet genoeg bijen zijn. Dit is natuurlijk hartstikke zonde, en als je via deze plek daar een steentje aan kan bijdragen door bijvoorbeeld meer bloemen te telen of juist groentes te laten staan als voedingsplek voor de bijen. Dit versterkt deze plek echt.’

 

Over de auteur