Sinds 2000 is het Defensie-Eiland veel veranderd. Wat nu een moderne woonwijk is, was vroeger een militair werkterrein. De historie die zich heeft plaatsgevonden op het Defensie-Eiland is iets wat veel mensen zich niet realiseren. Stadsmuseum Woerden heeft van 17 april tot t/m 5 oktober een tentoonstelling en rondleiding waar de geschiedenis van de huidige woonwijk is detail verteld en uitgelegd wordt.
Arja van Veldhuizen is directeur van het Stadsmuseum in Woerden en is medeverantwoordelijk voor de tentoonstelling in het museum en voor de rondleiding op het eiland. Tijdens de rondleiding worden deelnemers meegenomen over het eiland en krijgen ze te horen en zien wat de belangrijke stukken op het eiland zijn.
De reden dat er is gekozen voor een tentoonstelling en een rondleiding is omdat dit ervoor kan zorgen dat het voor de deelnemers kan voelen alsof ze echt door die tijd heen gaan. Het doel van een participatieve aanpak is om te zorgen dat deelnemers door mee te doen meer kunnen leren en sneller geïntrigeerd zijn in hun omgeving. “We werken samen met mensen die hebben gewoon of hebben gewerkt in de tijd dat het eiland nog een militaire werkplaats was”.
“De reden dat je een museum bent is om er te zijn voor de samenleving en in ons geval ook om relevant te zijn voor Woerden. Op deze manier kunnen wij mensen betrekken bij de tentoonstelling”. Van Veldhuizen vindt het van groots belang dat mensen kunnen inzien dat de plek die nu zo efficiënt is om te wonen niet alleen een mooie woonplaats is, maar een belangrijke plek is in de samenstelling van de culturele samenstelling van Woerden en de geschiedenis van de gemeente zelf.
Er zijn veel mensen geweest die hebben geholpen met het opzetten van de tentoonstelling en van de rondleiding. De meeste van deze mensen hebben zelf gewoond of gewerkt op het terrein tijdens of na de militaire tijd. Zij hebben geholpen met het bedenken van hoe de tentoonstelling er uit moet zien, tot wat de titel van de tentoonstelling moet worden. “Niet iedereen is tevreden met hoe het is uitgekomen, maar ze hebben er wel vrede mee. Dat komt ook omdat iedereen die meehielp zo een ander beeld hebben van het Defensie-Eiland. Voor een deel van de mensen heet het terrein het magazijn, maar dat is iets wat anderen niet zouden herkennen omdat die weer hun eigen naam of herinnering hebben”.
Het museum werkt ook samen met basisschool de Schakel waar de leerlingen van groep 8 de rondleiding mag gaan geven aan groepen 5 en 6. De leerlingen van groep 8 hebben al mogen oefenen met het geven van de rondleiding aan de mensen van het museum om gewend te raken aan het presenteren van de rondleiding. Groep 7 hebben samen geholpen met het bedenken en zij hebben deze mogen proeflopen en hun commentaar kunnen geven over de speurtocht zelf. Hiermee hoopt het museum dat zij de kinderen van Woerden op een leuke en interessante manier kunnen leren over hun woonplaats.
Tot nu toe is de tentoonstelling een groot succes onder de deelnemers. Vele van hen komen van tevoren al aan met hun eigen verhalen of de verhalen van hun ouders en grootouders. De interesse in het Defensie-Eiland en haar geschiedenis blijft in de tussentijd alsmaar groeien onder de Woerdenaren.