Sleutelclub Kamerik heeft last van een ernstig vrijwilligerstekort, waardoor de toekomst onzeker is. De organisatie bestaat al ruim vijftien jaar en biedt jongeren en ouderen de kans om creatief en tegelijkertijd sociaal bezig te zijn. De club draait volledig op vrijwilligers, maar die zijn steeds moeilijker te vinden.
Aan de rand van Kamerik bevindt zich de sleutelclub. Het is een plek waar wekelijks veel jongeren en ouderen samenkomen om creatief bezig te zijn. Leden leren er sleutelen en knutselen onder begeleiding van vrijwilligers. Tegelijkertijd is de club ook een plek om elkaar te ontmoeten en gezellig een praatje te maken. De organisatie bestaat momenteel uit ruim 200 leden, die begeleid moeten worden door dertig vrijwilligers. De club blijkt erg belangrijk te zijn voor de leden die elke week aanwezig zijn. Toch maken de vrijwilligers zich zorgen, het wordt namelijk steeds moeilijker om de sleutelclub met dit kleine team draaiende te houden.
De meeste vrijwilligers zijn zestig jaar of ouder. Hierdoor groeit het tekort snel, omdat door ouderdom veel vrijwilligers nu, of in de nabije toekomst, moeten stoppen. Het is voor de Sleutelclub dus erg belangrijk om snel aan nieuwe vrijwilligers te komen, maar dit blijkt moeilijk te zijn. “Het is ontzettend lastig om nieuwe vrijwilligers te vinden, mensen willen simpelweg niet als ze er geen geld voor krijgen,” zegt Maarten Verkleij (68), oprichter van Sleutelclub Kamerik. “Ook ontbreekt er bij veel mensen iets in de mindset. Je hebt echt een passie nodig om mensen op deze manier, zonder er een beloning voor te krijgen, te helpen.”
De Sleutelclub werd vijftien jaar geleden opgericht door Maarten Verkleij, die na al die jaren nog altijd actief betrokken is. De club is een plek waar jongeren samenkomen om elkaar te ontmoeten. Voor ouderen is het ook een manier om eenzaamheid tegen te gaan. “Ik wilde een plek creëren voor jong en oud om creatief bezig te zijn,” vertelt Maarten. “Ik heb een enorme passie voor het helpen van mensen, ik heb het zelf namelijk ook nooit makkelijk gehad. Het groeide snel uit tot een plek waar mensen zich op hun gemak voelen, terwijl ze lekker creatief bezig zijn. Ik merk dat leden veel waarde hechten aan een middagje op de club.”
Willem Kelder is vrijwilliger. Hij helpt nu ongeveer vijf jaar wekelijks mee met de ouderenmiddag. “Ik doe dit echt voor mijn plezier, ik haal er voldoening uit om de ouderen te helpen, en ze te zien groeien in wat ze doen. Ik merk ook echt dat de ouderen het leuk vinden om te komen, ze kijken er elke week weer naar uit,” zegt Willem. Ook vertelt hij als aansluiting op Maarten: “de blijdschap van de ouderen is mijn beloning. Als je deze passie hebt, heb je verder niks nodig.”
Theo (71) is lid van de Sleutelclub. Ruim zeven jaar komt hij al met veel plezier naar de ouderenmiddag. “De middag op de club is echt het hoogtepunt van mijn week. Ik had weinig contacten in de buurt, maar sinds ik naar de Sleutelclub kom, ken ik veel mensen. Het is leuk om een vaste middag in de week iets te doen waar je blij van wordt, zo heb je altijd iets om naar uit te kijken.” Theo denkt dat de waarde van de Sleutelclub vaak onderschat wordt. “Vooral voor ouderen is de sleutelclub waardevol, anders zitten we ook alleen maar thuis. Er moeten vrijwilligers komen. Het zou ontzettend zonde zijn als de club straks niet meer bestaat, mensen onderschatten hoe groot de gevolgen hiervan zouden zijn.”