Woerden

Selecteer Pagina

Bevolking in de binnenstad van Woerden groeit vergeleken met andere steden in Nederland enorm hard

Bevolking in de binnenstad van Woerden groeit vergeleken met andere steden in Nederland enorm hard

In heel Nederland is verstedelijking nog steeds een flinke trend. Nederlanders kiezen er nog altijd vaker voor om naar de stad te verhuizen dan naar het platteland. Het is algemeen bekend dat de voorzieningen in de grote steden aanzienlijk hoger liggen dan in een klein dorpje. De keuze is dan voor jonge mensen vaak snel gemaakt. Ook in Woerden is deze trend zichtbaar. In Woerden liggen de cijfers van verhuizingen naar de binnenstad namelijk aanzienlijk hoger dan in andere vergelijkbare steden in Nederland.

Een opmerkelijke stijging

De enorme stijging van de bevolking in de binnenstad van Woerden begon rond 2016. Vanaf 2013 is de stijging al zichtbaar, maar bleef het inwonersaantal redelijk stabiel. De enorme sprong werd echt gemaakt in 2016. In dat jaar was er namelijk een 10% stijging in het inwonersaantal in de binnenstad van Woerden. Zo’n forse stijging zie je niet vaak en is vrij opmerkelijk. In 2013 telde de binnenstad 2.060 inwoners. In 2024 zijn dat er inmiddels 2.850, een groei van 38,35%.

Hoe worden inwonersaantallen bijgehouden?

De cijfers zijn afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat deze data op zijn beurt verzamelt uit de Basisregistratie Personen (BRP). Gemeenten zijn verplicht verhuizingen, geboorte, overlijden en adreswijzigingen hierin te registreren. Deze data geldt als betrouwbaar en wordt dagelijks bijgewerkt.

Waarom kiezen mensen voor de Woerdense binnenstad?

Volgens Conny Raijmaekers, planoloog bij de provincie Utrecht, is de groei deels te verklaren door de ligging van Woerden. “Woerden ligt precies tussen Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. Het is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, heeft een aantrekkelijk historisch centrum en combineert rust met voorzieningen. Mensen willen wel weg uit de drukte, maar niet inleveren op comfort. Woerden biedt daarin een middenweg.” Ook de woningbouw speelt een rol. De afgelopen jaren zijn er meerdere woningprojecten in en rond de binnenstad gerealiseerd, waaronder het Defensie-eiland en appartementen aan de Meulmansweg. Veel van deze woningen zijn gericht op starters, alleenstaanden, tweeverdieners zonder kinderen of doelgroepen die vaker voor de stad kiezen.

“Ik wilde niet in Utrecht blijven”

Rosa de Graaf (29) verhuisde in 2022 van Utrecht naar de binnenstad van Woerden. “In Utrecht kon ik niks fatsoenlijks vinden dat betaalbaar was. Toen ik Woerden bezocht, was ik verrast. Alles is op loopafstand, het centrum is levendig maar niet te druk en de huurprijzen zijn net iets realistischer.” Volgens Rosa voelt Woerden als “een stad in een dorp”, en dat is precies wat ze zocht. “Het heeft een station, goede winkels en horeca, maar het is veel overzichtelijker dan Utrecht. Voor mijn werk moet ik veel reizen, en vanaf hier ben ik zó in Den Haag of Amsterdam.”

Groei boven landelijk gemiddelde

Opvallend is dat de bevolkingsgroei in Woerdens binnenstad ruim boven het landelijk gemiddelde ligt. Waar de meeste binnensteden van middelgrote steden in Nederland in de afgelopen 10 jaar groeiden met gemiddeld 10-15%, stijgt Woerden daar met 38% ver bovenuit. Volgens een analyse van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) groeien vooral de binnensteden van steden met goede OV-aansluiting, een historische kern en een relatief veilig leefklimaat. Woerden voldoet aan al die voorwaarden.

Lokale voorzieningen verbeteren mee

De gemeente Woerden speelt actief in op deze groei. De binnenstad wordt gezien als een woon- én verblijfsgebied. Hierdoor wordt er geïnvesteerd in openbare ruimtes, horeca-terrassen, verkeersveiligheid en vergroening. In 2023 werd bijvoorbeeld het Kerkplein opnieuw ingericht en werd het Westdampark opgeknapt. Ook zijn er plannen voor meer autoluwe zones en extra fietsparkeerplekken.

Beperkingen van de groei

Toch is niet iedereen onverdeeld enthousiast. De woningdruk in het centrum neemt toe, en bestaande bewoners maken zich zorgen over parkeerproblemen en de betaalbaarheid van woningen. Daarnaast wordt de balans tussen winkels, horeca en woningen soms als fragiel ervaren. Volgens Rosa is er ook een andere keerzijde: “Je merkt dat het drukker wordt, zeker in het weekend. Sommige buren klagen over geluidsoverlast, vooral sinds er meer jongeren zijn komen wonen.”


																	

Over de auteur

lotte Pothuizen

Hi, nieuwslezers! Ik ben Lotte Pothuizen (18), en ik studeer journalistiek aan de hogeschool Utrecht. Mijn grote passie is reizen, geef me een vliegticket en ik ben weg! Ik wil dan ook mijn stage en master in het buitenland gaan volgen. Mensen in het algemeen vind ik heel interessant en nieuws vind ik heel belangrijk (als het op de goede manier word uitgebracht) daarom combineer ik dit tot de keuze van journalistiek. Ik vind het heel belangrijk dat de goede feiten de wereld in worden gebracht en daar wil ik mezelf voor inzetten. Geniet van al mijn nieuwsberichten en als er vragen zijn ben ik bereikbaar op; mail: lotte.pothuizen@student.hu.nl tel: 0614900146