Het aantal winkeldiefstallen in Woerden is de afgelopen vijf jaar bijna verdubbeld. In 2020 ging het om 40 geregistreerde diefstallen, in 2024 waren dat er 75. Daarmee scoort Woerden structureel hoger dan vergelijkbare gemeenten zoals Montfoort, Bunschoten, Zeewolde, Teylingen en Uitgeest. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Volgens het CBS heeft Woerden sinds 2020 te maken met een geleidelijke stijging van het aantal winkeldiefstallen. Na een korte daling in 2021 (zie tabel “Sterke toename winkeldiefstallen in Woerden sinds 2019”), waarin het aantal daalde naar 35, is het sindsdien elk jaar toegenomen: 45 in 2022, 65 in 2023 en 75 in 2024.
Ook relatief gezien, per 1.000 inwoners, scoort Woerden hoog. In 2024 werden er 1,40 winkeldiefstallen per 1.000 inwoners geregistreerd. In vergelijkbare gemeenten als Montfoort (0,36), Bunschoten (0,66) en Zeewolde (0,62) ligt dat cijfer een stuk lager. Deze gemeenten worden vaak met Woerden vergeleken omdat ze ongeveer dezelfde omvang hebben, op elkaar lijken in hoe ze zijn gebouwd, en dezelfde soort winkels en inwoners hebben, waardoor hun cijfers op het gebied van winkeldiefstal goed te vergelijken zijn. Alleen Teylingen komt de afgelopen vijf jaar in de buurt (zie tabel). Zij scoorde in 2024 relatief 0,71 winkeldiefstallen, 45 in totaal. Zelfs dat blijft nog steeds ver onder het niveau van Woerden.
Winkeleigenaren in Woerden geven aan dagelijks de gevolgen te ervaren van de stijgende criminaliteit. Vooral supermarkten hebben last van het probleem. Jurgen Langerak, filiaalmanager bij Jumbo Woerden Fontaineplein, denkt dat de hoge cijfers het gevolg zijn van een maatschappelijk probleem: “Het lijkt net of het maatschappelijk geaccepteerd wordt om in de supermarkt te stelen. Daarnaast zijn de gevolgen voor een winkeldief niet zo groot en dus maken mensen zich er geen zorgen over.” Volgens Jurgen kan het probleem maar op één manier opgelost worden: “Zolang de politie zwak blijft optreden, zullen de cijfers alleen maar blijven stijgen.”
De politie Woerden herkent het probleem. Amanda, woordvoerder van de politie, ziet de toename ook. “Het klopt dat wij de afgelopen jaren een stijging zien in het aantal winkeldiefstallen. We krijgen niet alleen meer meldingen, maar ook vaker te maken met daders die gericht meerdere winkels afgaan,” zegt ze. “Deze diefstallen zijn vaak goed voorbereid, en dat maakt opsporing lastiger.” Volgens Amanda zijn winkeldieven steeds brutaler geworden. “Vroeger stopte men iets weg onder een jas of in een tas, nu zien we regelmatig dat mensen gewoon met een volle mand of kar naar buiten lopen. Ze hopen dat het personeel niets durft te zeggen of dat er geen tijd is om in te grijpen.”
De politie probeert goed samen te werken met winkels, maar heeft hiervoor beperkte middelen. “We begrijpen dat winkeleigenaren gefrustreerd zijn, maar we moeten in Woerden keuzes maken in prioriteit. We moeten ernstige, bijvoorbeeld geweldszaken, altijd voorrang geven,” zegt Amanda. “Dat betekent niet dat winkeldiefstal onbelangrijk is, maar het kan gebeuren dat we niet meteen iemand kunnen oppakken.”
De politie is wel vaak aanwezig in winkelgebieden, vertelt Amanda. “We hebben zichtbare surveillance in drukke winkelgebieden en houden op drukke momenten extra toezicht. Daarnaast geven we voorlichtingen aan winkeleigenaren over hoe zij zelf winkeldiefstal kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld door het gebruik van camerabewaking, een goed winkelalarm en het trainen van personeel in het herkennen van winkeldieven.”
De vraag wat de stijging veroorzaakt is niet makkelijk te beantwoorden. Jurgen denkt dat het verschillende oorzaken heeft. “Sommige mensen stelen misschien uit armoede, maar het is lang niet altijd noodzaak,” zegt hij. “Het lijkt alsof mensen zich er totaal niet meer voor schamen. Ze doen het uit gemak, zonder na te denken over de gevolgen. Het idee dat ze toch niet gepakt worden maakt het extra lastig voor ons als personeel.”