Woerden

Select Page

Oplichters doen zich vaker voor als politieagenten in Woerden

Oplichters doen zich vaker voor als politieagenten in Woerden

Er zijn steeds vaker oplichters actief die zich voordoen als politieagenten, blijkt uit de cijfers van de politie Woerden. De afgelopen maand zijn er in de gemeente Woerden steeds meer mensen die worden opgebeld door oplichters die zeggen van de politie te zijn, met als doel om mensen over te halen hun waardevolle spullen aan hen mee te geven om deze veilig te stellen. 

Het aantal mensen dat in Woerden wordt gebeld door oplichters die zich voordoen als politieagenten stijgt fors, meldt de politie. ‘Sinds de nepagenten actief zijn, is het aantal verdachte situaties flink gestegen.’ 

Waar er in augustus nog zestig meldingen van verdachte situaties waren, waren dat er in september honderd. ‘Vooral ouderen zijn hier de dupe van doordat zij vaker alleen wonen en door de jaren heen sieraden hebben verzameld. Ook zijn ouderen vaker goedgelovig.’ De oplichters gebruiken emotionele druk om slachtoffers ervan te overtuigen hun spullen mee te geven. 

‘Ik werd gebeld met het verhaal dat er drie inbrekers waren gesignaleerd en dat er van deze drie twee zijn opgepakt, maar dat de derde is ontsnapt. In de auto van de inbrekers zou een papiertje zijn gevonden waar mijn adres op stond. Vervolgens vroegen ze me of ik waardevolle spullen in huis had, hoeveel contant geld ik thuis had liggen en op welke manier ik mijn woning afsluit. De agent zou die spullen dan bij mij komen ophalen om ze veilig te bewaren.’  Zo vertelde een van de gedupeerden. 

Dat mensen telefonisch worden opgelicht is geen nieuw verschijnsel. Al langere tijd worden mensen bijvoorbeeld gebeld door hun bank die hun inloggegevens nodig zou hebben. Maar dat de naam van de politie gebruikt wordt is nieuw. 

De politie probeert zo veel mogelijk informatie van de daders te verzamelen om zo een duidelijk beeld te krijgen van de daders. Onder andere door informatie die ze krijgen na een aanhouding, maar ook door telefoonnummers te achterhalen. 

De politie Woerden houdt zich bezig met het verspreiden van informatie om mensen er zo alert op te maken dat de politie je niet zomaar belt en nooit langs zal komen om je spullen veilig te stellen. 

Sebastiaan Mohr gaat in gesprek met Stefan van Wijk, van het wijkagenten team Woerden, over wat je het beste kan doen als je met een nepagent in aanraking komt. En welk effect deze manier van oplichting op politieagenten zelf heeft. 

About The Author

Isabelle Bronkhorst

Isabelle Bronkhorst (25) woont te Utrecht. Afgelopen jaren heeft ze de opleiding media en evenementen productie afgerond en heeft ze vorig jaar de KRO-NCRV Radioschool gedaan. Momenteel zit ze in het eerste jaar van de opleiding Journalistiek. Hier wil ze zich gaan verdiepen in de onderzoeksjournalistiek.