Naar aanleiding van de tentoonstelling van Leo Gestel en Gustave de Smet zijn lokale en gevluchte amateurkunstenaars bij elkaar gekomen, om samen kunst te maken. Sinds deze week is een nieuw gedeelte van de tentoonstelling te zien, genaamd ‘Vluchtelingen – Zielsverwanten’. Kunstenaars zijn met elkaar in gesprek gegaan en hebben naar aanleiding van deze ontmoetingen nieuwe kunst gemaakt die vanaf nu te zien is in het Stadsmuseum Woerden.
Leo Gestel is een Woerdense kunstenaar die zich veel bezighield met de vluchtelingen van de tweede wereldoorlog en maakte hier veel schilderijen over. Gustave de smet was een Belgische kunstenaar die vanwege de tweede wereldoorlog samen met zijn familie moest vluchten naar Nederland. Hier ontmoette de twee kunstenaars elkaar. En nadat Leo Gestel Gustave opnam in zijn kringen gingen de nieuwe vrienden samen verder als kunstduo. Meer dan een eeuw na de ontmoeting van de twee kunstenaars heeft het stadsmuseum Woerden een project gestart waar lokale en gevluchte amateurkunstenaars samen met elkaar de tentoonstelling, die al vanaf begin september te zien is, te bezoeken en hierover met elkaar in gesprek te gaan.
‘De deelnemers bekeken samen de tentoonstelling ‘Leo Gestel & Gustave De Smet, Vluchtelingen – Zielsverwanten’, wisselden ervaringen uit en gingen vervolgens aan de slag in de ateliers van Kunstkring Woerden en Kunstaanden Rijn. Het resultaat: indrukwekkende kunstwerken die vanaf 11 december te zien zijn in het kabinetje op de eerste verdieping van het museum. Elk werk vertelt een verhaal, ingegeven door persoonlijke ervaringen, wederzijdse inspiratie en het proces van samenwerking.’ Zo geeft Stadsmuseum Woerden aan.
Vanwege het grote bezoekersaantal is besloten de tentoonstelling ‘Leo Gestel en Gustave De Smet, vluchtelingen – zielsverwanten’ te verlengen tot en met 6 april 2025.
Verslaggever Isabelle Bronkhorst gaat samen met Directrice van Stadsmuseum Woerden, Arja van Veldhuizen en Teatske de Jong, werkzaam bij het stadsmuseum, in gesprek over het belang van samenbrengen doormiddel van kunst.