Woerden

Selecteer Pagina

Gekostumeerde gekkigheid maakt Santa Run een succes

Gekostumeerde gekkigheid maakt Santa Run een succes

Foto: Nicky van Arum

Op zaterdag 14 december kleurde het centrum van Woerden rood van de kerstmannenkostuums. Deze editie van de jaarlijkse Santa Run leverde 4175 euro op. Het goede doel is dit jaar stichting De Mantelmeeuw die geld inzamelt voor een nieuw hospice. De unieke sfeer vol beweging in kostuums blijkt volgens de organisatie precies de kracht van het evenement: “Mensen willen soms even gek kunnen doen.”

Je hebt geen Google Maps nodig om Santa Run te vinden. Aangekomen op het station doe ik mijn telefoon snel weer in mijn zak wanneer ik een gezin volledig verkleed als kerstmannen zie lopen. Twee straten verder veranderen de straten in een feestelijk tafereel. In het centrum staan tientallen kraampjes voor de kerstmarkt. Het groeiende aantal kerstmannen leidt de weg naar een grote rode poort met “START” erop. Hier verzamelt zich een rode menigte van honderden deelnemers in kerstmankostuums.  

De organisatie zorgt dat mensen die niet deelnemen er langs kunnen lopen, die daarbij lachend rondkijken naar de bijeenkomst. Een overtuigende kerstman met een zonnebril luidt gewichtig zijn bel gedurende de middag. Soms tot de schrik van een hond in een rendierkostuum.  

Vanaf een klein podium praten twee presentatoren de middag aan elkaar. De microfoons staan iets zacht, maar dat stoort niemand: het biedt juist ruimte om te kiezen tussen luisteren of met elkaar in gesprek te blijven. “Wat een mooie kerstmannen en kerstvrouwen!” roept burgemeester Victor Molkenboer in zijn toespraak, waarmee hij de sfeer zet voor de rest van de middag.  

Na een energieke warming-up van Kafel Voorn, waarbij zelfs de voeten van de burgemeester van de grond komen, wordt er afgeteld voor het startschot. De route door het centrum begint zoals afgesproken rustig, maar al snel zetten kinderen het op een rennen. “Het is toch een Santa RUN,” roept één van hen.

“Het is lekker voor kinderen om rond te rennen en voor volwassenen om kletsend te wandelen,” vertelt Jan Wisse van de organisatie. Hij benadrukt daarnaast het belang van het goede doel. Dit jaar gaat de opbrengst naar stichting De Mantelmeeuw, die geld inzamelt voor een nieuw hospice. “Dat leeft erg onder bewoners,” voegt hij toe.  

Dat benadrukken de Meiden van Woerden, een lokale vrijwilligersorganisatie. Hun initiatief “De Pink Walk” vraagt aandacht voor borstkanker. Dit doen ze hier ook met hun roze kerstkostuums die opvallen in de rood-witte menigte. “De mannen van de Santa Run waren ook naar de Pink Walk gekomen, dus het is ook een soort wederdienst”, zegt een vrijwilliger.  

Achteraan de stoet loopt medewerker Lars Snikkerveer, die de routemarkeringen verwijdert. Hij is redelijk tevreden over de opkomst, kijkend naar het grijze weer. “Het is heel inclusief, iedereen kan meedoen,” zegt hij. Bij het begin- en eindpunt is er bij het podium ruimte voor deelnemers in een rolstoel. “Daar letten we wel op.”  

De middag wordt afgesloten met een loterij, waarin het rugnummer van deelnemers hun lot bepaalt. Het eerste cadeau – een fles wijn – wordt gewonnen door een kind. “Dit cadeautje was bedoeld voor je ouders”, grapt iemand. Er wordt net zo hard gelachen om de opmerking dat de loterij in ieder geval geen doorgestoken kaart is. Deze haast melige sfeer is de hele middag aanwezig, vooral bij het op een neer springen tijdens de warm-up en het dansen tussendoor.

Volgens Lars Snikkerveer zit daar precies de kracht van de Santa Run. “Mensen willen soms gewoon even gek kunnen doen.”

Over de auteur

Nicky van Arum

Ik ben Nicky, ben 33 jaar en heb het meeste van m'n volwassen leven besteed aan activisme, parlementaire politiek en een beetje aan kunst. Wanneer kunst en activisme te combineren was, heb ik die kans altijd gegrepen. De laatste jaren heb ik de lokale afdelingen van BIJ1 begeleid en ben ik campagneleider geweest van de Haagse Stadspartij. Nu wil ik graag de politiek beïnvloeden door middel van journalistiek en er hopelijk ook nog een beetje geld aan verdienen om te spenderen aan m'n toekomstige kinderen met m'n partner.