Woerden

Selecteer Pagina

Wat kan een cultuurmakelaar voor jou betekenen

Wat kan een cultuurmakelaar voor jou betekenen

Nannette Mosert is veel in de bibliotheek te vinden. Zij is de nieuwe cultuurmakelaar van gemeente Woerden. Een cultuurmakelaar heeft de kennis en positie om mensen in contact te brengen met cultuurorganisaties. Zo is zij een verbindende factor in het culturele veld. 

 

Wat zou jij in gemeente Woerden kunnen betekenen? 

“Ik wil heel graag vertellen dat het cultuurplatform er is, en waar we van zijn. Als cultuurmakelaar leg je eigenlijk lijntjes en verbindingen. We willen dat meer mensen meedoen. Cultuur kan een heel vrijmakend gevoel opleveren. Het hogere doel is ook om mensen te helpen, met een burn-out of als je gewoon druk bent in je hoofd. Dat je dan iets kan doen waar je blij van wordt, is goed voor een mens.”

 

Wat is jou taak? 

“Mijn taak als cultuurmakelaar is om te kijken of het mogelijk is om cultuur te verbinden aan domein overstijgende projecten. Een andere taak is om dingen aan te jagen, met het hogere doel dat we ons prettigere gaan voelen, voor het welzijn van de mens, dat je lekkerder in je vel zit en je doet ontdekkingen.”

 

Kun je daar een voorbeeld van geven? 

“Ik heb bijvoorbeeld een collega in Soest. Zij hebben een project Kunst, Natuur en Welzijn (KNW). Daar hebben zij een ‘menukaart’ van 12 lessen voor mensen die verwezen worden door hun huisarts of psycholoog. Om voordat het echt therapie wordt al dingen te doen, waardoor je misschien geen therapie nodig hebt. Ook wordt er elk jaar in Woerden een uitvaartmarkt georganiseerd, Zij vonden het een leuk idee om iets van een verrassing toevoegen aan de markt en na wat brainstormen zijn wij om het idee gekomen om ergens op de markt ook theatrale dans tentoonstellen. Dat zijn dingen die een cultuurmakelaar ook wel cultuurcoach genoemd doet.” 

 

Is er iets wat mensen misschien nog niet weten over het cultuurplatform Woerden? 

“Wij hebben een subsidie loket. Stel, je hebt een idee, en daar heb je geld voor nodig. Als dat niet een commercieel doel dient, dan kan je bij ons een aanvraag indienen om daarvoor subsidies te krijgen.”

 

Waarom in de bibliotheek? 

“Door verandering van beleid van de overheid, is er meer geld naar bibliotheken gegaan. Met gevolg dat bibliotheken na verbouwing veel meer een ontmoeting functie krijgen. Het is een centrale plek waar mensen laagdrempelig kunnen komen. Waar je dan hopelijk ook mooie dingen kan doen en mee kan maken.”

 

Heb je een plan voordat de verbouwingen klaar zijn? 

“Ik weet nu dat het mij niet zo veel gaat opleveren om bij een bibliotheek zoals in Zegveld te gaan zitten. Omdat die status er nu nog niet is, en de behoefte van de mensen in Zegveld is er niet. Dan ga ik bij het dorpsplatform aanschuiven. Zij zijn natuurlijk wel erg op de hoogte wat er allemaal speelt.”

 

Hoe wordt je cultuurmakelaar? 

“Het is een vrij nieuwe functie. Het kennisinstituut LKCA samen met hogeschool Windesheim in Zwolle een opleiding opgestart ‘Bruggen bouwen in cultuur’. Die is vorig jaar in september voor het eerst aangeboden geweest. Je zit daar dan met allemaal cultuurcoaches in de les. Omdat het nog zo’n nieuwe functie is en het ook heel erg uit maakt in welke gemeente je zit en welke opdracht je hebt. In woerden hebben wij C5, dat zijn 5 culturele instellingen: De bibliotheek, Het klooster, Museum, de KUVO en je hebt het cultuurplatform. Die hebben overleg met elkaar, die weten heel goed van elkaar wat ze aan het doen zijn, waar ze samen kunnen optrekken en die schakelen ook weer met de ambtenaar bij de gemeente. We zijn heel erg aan gesloten op de gemeente en die weet heel goed wat er gebeurt in de stad.” 

Over de auteur

Sanne Rogier

Hi ! Ik ben Sanne Rogier, eerstejaars student Journalistiek.