Basisschool Sirat opent binnenkort haar deuren in Woerden. Het is de eerste school in de stad met een islamitische identiteit, maar daar willen ze niet op vastgepind worden. De school biedt regulier onderwijs met extra aandacht voor normen en waarden. Malik Arbaj, bestuurslid bij de Stichting Islamitisch Primair Onderwijs (SIPO) en docent aan de Hogeschool Utrecht, is een van de initiatiefnemers. Inmiddels hebben zich al tientallen leerlingen aangemeld.
Sirat wil niet in een hokje worden geplaatst, en dat geldt ook voor de leerlingen. “We krijgen vaak de vraag of islamitisch onderwijs alleen voor moslims is. Dat is niet zo,” zegt Arbaj. “Wij bieden gewoon kwalitatief goed onderwijs, net als alle andere basisscholen. Het enige verschil is dat we extra aandacht hebben voor identiteit en gemeenschapszin. Dat kan voor élk kind waardevol zijn, of je nu moslim bent of niet.”
Wat maakt Sirat dan echt anders? Volgens Arbaj draait het niet om religie an sich, maar om een bredere kijk op onderwijs. “Een school hoort een plek te zijn waar kinderen zichzelf leren kennen, maar ook leren hoe ze zich verhouden tot anderen. Wij combineren regulier onderwijs met extra aandacht voor burgerschap, ethiek en sociale verantwoordelijkheid. We leren kinderen niet alleen hoe ze moeten rekenen en spellen, maar ook hoe ze stevig in hun schoenen staan.” Toch wil hij benadrukken dat Sirat in de kern gewoon een reguliere basisschool is. “We werken met dezelfde onderwijskaders als andere scholen. Onze leerlingen krijgen alle vakken die zij op andere basisscholen ook zouden krijgen.”
Die stevige basis is niet alleen bedoeld voor de leerlingen, maar ook voor de gemeenschap eromheen. “Sirat wil geen eiland zijn, maar een volwaardig onderdeel van het onderwijslandschap,” benadrukt Arbaj. “In Nederland wordt vaak óver islamitisch onderwijs gesproken, maar wij laten liever in de praktijk zien hoe het werkt. We doen niet mee aan polarisatie, we brengen juist verbinding.” Daarom zoekt de school ook actief samenwerking met andere scholen en instanties in Woerden. “Onze leerlingen groeien op in deze stad, ze worden onderdeel van deze samenleving. Het zou gek zijn als wij ons zouden afzonderen,” zegt Arbaj. “Onze deuren staan open voor dialoog en samenwerking, want dat is wat écht onderwijs hoort te doen.”
Toch is een nieuwe school opzetten geen eenvoudige taak. Arbaj weet als geen ander hoeveel stappen er nodig zijn om Sirat tot een succes te maken. “Het is niet alleen een kwestie van een gebouw en een curriculum. We hebben draagvlak nodig, betrokken ouders en docenten die snappen waar we voor staan. Gelukkig merken we dat die steun er is. Mensen willen een plek waar hun kinderen onderwijs krijgen dat hen niet dwingt om een deel van zichzelf thuis te laten.”
Volgens Arbaj was de behoefte aan een school als Sirat er al langer. Ouders wilden een plek waar hun kinderen goed onderwijs krijgen zonder dat ze zich anders hoeven voor te doen. “We zagen dat sommige ouders niet helemaal hun plek vonden binnen het bestaande aanbod. Maar dat betekent niet dat Sirat er alleen voor hen is. Wij zijn een school zoals elke andere, met het enige verschil dat we een extra laag toevoegen. Een laag van identiteit, van normen en waarden, van bewustwording. Dat maakt kinderen sterker en zelfverzekerder, en dat gunnen we ieder kind.”
Het idee dat een islamitische basisschool zich afsluit van de rest van de maatschappij, is volgens Arbaj achterhaald. “Laten we eerlijk zijn, elk kind groeit op met een bepaalde achtergrond, normen en waarden vanuit huis. Een katholieke of protestantse school doet ook iets met identiteit. Wij doen dat ook, maar op een manier die niet betekent dat je als leerling vastzit aan een enkel verhaal. We willen juist dat kinderen leren hoe divers de wereld is en hoe ze daarin hun eigen plek vinden.”
Wat Sirat absoluut niet wil, is bijdragen aan tegenstellingen in de samenleving. “We bouwen geen muren, we bouwen bruggen,” zegt Arbaj. “We willen geen ‘de islamitische school van Woerden’ zijn, we willen gewoon een basisschool van Woerden zijn. Zoals onze profeet Mohammed, vrede zij met hem, zei: ‘De beste onder jullie is degene die het meeste voordeel brengt aan anderen.’ Dat is precies wat wij met Sirat willen doen. Onderwijs is niet alleen een recht, het is de sleutel tot vooruitgang. Een kind dat zich gezien en begrepen voelt, groeit op tot een volwassene die zelfvertrouwen heeft en de wereld met openheid en nieuwsgierigheid tegemoet treedt. Dat is het fundament dat we hier bouwen, steen voor steen, leerling voor leerling.”