Woerden

Selecteer Pagina

Is er genoeg plek voor de biodiversiteit in Woerden?

Is er genoeg plek voor de biodiversiteit in Woerden?

In Woerden wordt er relatief per inwoner meer grond gebruikt voor verkeerterreinen dan in vergelijkbare gemeentes, Veenendaal, Barendrecht en Oosterhout. Met verkeersterreinen worden auto-, trein-, en vliegtuigterreinen bedoeld.

Zorgwekkend

Dit is zorgwekkend want Woerden ligt in het groene hart van Nederland. Dit Nationaal Landschap heeft erkende zeldzame of unieke kenmerken en landschap kwaliteiten. Het doel is om deze kwaliteiten te behouden en waar mogelijk te versterken.

In de tabel kan je zien dat Woerden bijna 7 ha per inwoner besteed aan verkeerterreinen. Terwijl dat in Oosterhout dichterbij de 5 ha zit, wat al een stuk minder is per inwoner. In Barendrecht is de ha 4,5 en in Veenendaal zelfs 1,2. Woerden is met deze gemeentes vergelijkt omdat alle gemeentes ongeveer hetzelfde inwonersaantal hebben. Op aanvraag van een interview over deze cijfers kon de gemeente geen tijd vinden.

Deze cijfers zijn zorgwekkend omdat er in een gemeente waar juist veel meer gedaan zou moeten worden voor de natuur, het bodemgebruik voor verkeersterreinen er juist bovenuit schiet. Het Biodiversiteitsteam in Woerden kon er zelf op dit moment over zeggen, maar gaan/zijn wel met de gemeente in overleg.

LocalFocus: Relatieve ruimte per inwoner

 

Minder Biodiversiteit

Zeker nu dat de biodiversiteit zorgelijk snel achteruit gaat is het nog belangrijker om deze te beschermen. Vorig jaar kwam de NOS uit met een artikel uit waarin duidelijk werd gemaakt hoe slecht het nauw eigenlijk gaat met de Nederlandse natuur. Bioloog Arnold van Vliet van de Universiteit Wageningen zegt in dat artikel ‘De natuur wordt al tientallen jaren onderzocht, en staat er dramatisch voor.’ Naar schatting resteert nog 15 procent van de biodiversiteit van de biodiversiteit die Nederland ooit had

Het artikel gaat verder over de achteruit gang van Nederlandse biodiversiteit. Het artikel noemt het achteruitgaan van algemene soorten, zoals de huismus, spreeuwen, hazen en egels. De Nederlandse natuur wordt eentoniger door een daling van het aantal habitiattypen. Dit zijn heischrale graslanden, glanshaverhooilanden, hardhoutooibossen. Maar liefst 90 procent van dit soort natuurgebieden zijn inslechte staat.

 

Niet de enige

Ook in de andere gemeentes in het groene hart wordt veel hectare aan verkeersterreinen besteedt. Alphen aan den Rijn staat op nummer één,  De Ronde Venen op twee en Woerden dus op nummer drie in dit rijtje. In deze gemeente zou eigenlijk de natuur op één moeten staan. Toch blijven de gemeentes veel van het grondoppervlak gebruiken voor verkeersterreinen, in plaats van plaats te maken voor meer natuur.

 

Wat goed gaat

Woerden is op andere vlakken wel al heel goed bezig. Zo is er in het centrum van de stad een duurzaamheidswinkel. Deze winkel wordt gerund door vrijwilligers onder andere door Lex Alberts. Hij vertelt: ‘Deze winkel bestaat uit drie delen biologisch, ecologisch en technologisch. Op deze drie vlakken willen we mensen meer milieu bewust maken.’ Er zijn bijvoorbeeld inzamelbaken voor oude viltstiften in de winkel aanwezig, hiermee werkt de winkel mee aan een circulaire economie. Ook helpen zij mee om de biodiversiteit te verbeteren in Woerden. Zo hebben zij een bomenactie gestart waarin ze 650 bomen geplant hebben. Ook is er sinds 2022 een plantenbieb in de winkel, hiermee kan stekjes wisselen en delen.

Over de auteur

Sanne Rogier

Hi ! Ik ben Sanne Rogier, eerstejaars student Journalistiek.