Terwijl duizenden studenten maanden of zelfs jaren lang zoeken naar een kamer in Utrecht, had Sofie (18) uit Woerden haar plek binnen drie maanden al gevonden.
In december besloot Sofie de Rave dat ze op kamers wilde. Niet omdat het reizen van Woerden naar Utrecht haar ineens te veel werd, maar omdat het uit was gegaan met haar vriendin. “Zij woonde al op zichzelf. Ik zag hoe fijn ze het had, en ik dacht: ik wil dat ook. Gewoon m’n eigen ruimte. Een nieuw begin.” Dat nieuwe begin begon, zoals bij zoveel studenten, online. Stekkies, Kamernet, Facebookgroepen – alles ging op haar telefoon. “Ik had geen idee wat ik aan het doen was, ik ben gewoon lichtelijk telefoonverslaafd, dus had ik het geluk dat ik snel op berichtjes kon reageren haha.”
Op kamers gaan is voor veel studenten een droom die steeds moeilijker te realiseren is. Volgens woningplatform Kamernet reageren er soms vijftig tot honderd studenten op één kamer in Utrecht. Hospiteren is de norm, wachttijden zijn lang en studenten zonder netwerk komen vaak nergens tussen. Het woningtekort onder jongeren in de regio is al jaren onderwerp van gesprek, maar vooralsnog zonder echte oplossingen. Sofie was hier ook van op de hoogte: “Ik had wel verwacht dat het eventjes zou duren. Ik was dan ook verbaasd toen ik na mijn tweede reactie al uitgekozen werd om te bezichtigen.”
Sofie ging via Stekkies bezichtigen voor een studio in Zuilen en ze mocht er binnen twee weken in. Dit is nu een maand geleden en ze woont er al twee weken. Je zou denken dat ze helemaal tevreden is, maar ze gaat over een paar weken alweer verhuizen: “Ik was natuurlijk superblij dat ik in die studio mocht, maar tja, 740 euro voor een paar vierkante meter is voor mij financieel niet lang vol te houden. Ik dacht: ik zoek gewoon rustig verder, maar had nooit verwacht weer zo snel zo veel geluk te hebben.”
Het nieuwe plekje waar Sofie naartoe verhuist is het oude kantoorpand De Ravel, waar studenten een contract voor twee jaar wordt aangeboden. “Ik zag het voorbij komen en had gelukkig al mijn documenten die ik had aangevraagd voor mijn huidige studio nog, dus kon ik super snel reageren.” Sofie is heel blij met haar nieuwe plek op De Ravel. Toch is dat geluk niet vanzelfsprekend. Utrecht is al jaren een van de moeilijkste steden om woonruimte te vinden als student. De gemeente erkent het probleem en werkt aan tijdelijke woningen en flexibele huurcontracten, maar het gaat traag. En terwijl de wachtlijsten oplopen, zoeken jongeren zoals Sofie nog steeds massaal naar kamers dichtbij hun studie.
Ook in Woerden merken jongeren dat. De stad ligt op slechts een kwartier treinen van Utrecht, maar veel studenten willen uiteindelijk toch de stad in. “Het is gewoon fijner als je laat klaar bent, of als je je klasgenoten buiten school wil zien,” zegt Sofie. “En als je jong bent, wil je ook niet altijd alles moeten afstemmen op je ouders.”
Dat betekent niet dat ze Woerden achter zich laat. “Ik ben er nog wel vaak. M’n ouders wonen er, en ik heb veel vrienden daar. Maar het is anders nu. Ik heb m’n eigen plek, ik kan mensen uitnodigen, m’n eigen planning maken. En daar ben ik gewoon superblij mee.”
Ze weet dat haar verhaal hoop geeft, maar ook frustrerend kan zijn voor studenten die al maanden zoeken. “Ik heb geluk gehad, echt waar. Maar ik heb ook gewoon heel snel gereageerd.”
Aan anderen wil Sofie meegeven: “Hou hoop en probeer gewoon zoveel en zo snel mogelijk te reageren.”