Bibliotheek Woerden sluit eind dit jaar of begin 2026 tijdelijk haar deuren voor een ingrijpende verbouwing. De herinrichting moet de bieb veranderen in een moderne huiskamer van de stad, met ruimte voor ontmoeting, studie en culturele activiteiten. De locatie in Woerden wordt naar verwachting een half jaar gesloten.
De bibliotheek verandert al langer van karakter. Waar bezoekers vroeger vooral boeken kwamen lenen, is de rol van de bibliotheek inmiddels breder geworden. “We zijn steeds meer een plek waar mensen samenkomen, leren, cursussen volgen en gewoon even zitten met een kop koffie,” aldus Bas Heijkamp woordvoerder van de bibliotheek. ‘De verbouwing is nodig om die bredere functie ook fysiek te kunnen faciliteren’.
De vernieuwde bibliotheek krijgt een open en huiselijke sfeer, met diverse studieplekken, werkhoeken en gezellige zithoeken. Ook komt er een klein theater voor voorstellingen, lezingen en presentaties. Daarnaast wordt rekening gehouden met veranderende behoeften van gebruikers: er komen oplaadpunten, alternatieve werkplekken en moderne faciliteiten. Op deze manier wordt er ruimte geboden aan lokale makers, verenigingen en ook culturele instellingen uit de regio. Maar denk ook aan studenten die meer ruimte krijgen om te kunnen studeren.
Rick, regelmatige bezoeker van de bibliotheek, reageert enthousiast op de plannen: “Ik ben blij dat het geen ouderwetse bibliotheek meer is. Ik studeer hier vaak en heb zeker mijn verbeterpunten voor het gebouw maar als ik deze plannen hoor ben ik als de verbouwing klaar is weer zeker van de partij om hier te komen werken. Het wordt echt een plek waar je graag komt.”
De kosten van de verbouwing zijn nog niet volledig inzichtelijk, maar het is een gezamenlijk project van de bibliotheek, de gemeente Woerden en maatschappelijke organisaties. Zij willen samen een aantrekkelijke en toekomstbestendige voorziening realiseren voor alle inwoners van Woerden.
Tijdens de werkzaamheden gaat de vestiging in Woerden tijdelijk dicht. Er wordt nog gezocht naar een alternatieve locatie. Bezoekers kunnen uitwijken naar vestigingen in omliggende plaatsen zoals Kamerik, Zegveld, Harmelen, Oudewater of Linschoten, of gebruikmaken van de onlinebibliotheek.
Bij het ontwerpproces zijn medewerkers en bezoekers betrokken via creatieve sessies met de architect. Duurzaamheid en circulair bouwen zijn uitgangspunten binnen het project, al is er nog weinig concreet bekend over de invulling daarvan.
Niet iedereen is onverdeeld enthousiast. Boven de bibliotheek bevinden zich woningen en sommige bewoners maken zich zorgen over geluidsoverlast door de nieuwe functies van de bieb. Een bibliotheek staat voornamelijk bekend om de stilte. Dat zal nu dus gaan veranderen. De bibliotheek heeft ook de bewoners in een vroeg stadium bij de plannen betrokken om rekening te houden met hun zorgen.
De ontwikkeling van bibliotheken naar ontmoetingsplek is niet uniek voor Woerden. In heel Nederland speelt deze verandering. De koninklijke bibliotheek stimuleert innovatie in bibliotheekfuncties, met nadruk op mediawijsheid, ontmoeting en laagdrempelige toegang tot informatie. De bibliotheek is geen boekuitleenfabriek meer, ze spelen een steeds grotere rol in het sociaal-culturele stuk van de stad.
De verbouwing in Woerden maakt deel uit van een groter project. Ook andere vestigingen binnen Bibliotheek Utrechtse Venen worden vernieuwd. Deze zomer zijn Kamerik en Zegveld aan de beurt, in het najaar volgt Montfoort. Voor Maarssenbroek worden de plannen op dit moment uitgewerkt.