Woerden

Selecteer Pagina

Nieuwe editie van de Living Museum Storytellingdag: ‘Het is weer een succes!’

Nieuwe editie van de Living Museum Storytellingdag: ‘Het is weer een succes!’

Niek de Kort kruipt in de huid van de negentiende-eeuwse burgemeester Cornelis-Jan Bredius. In een zwart pak, met zakhorloge en al, vertelt Niek zijn verhaal aan de bezoekers in het stadsmuseum van Woerden. Er zijn drie andere vertellers in kostuum aanwezig die ook met veel expressie hun verhalen weten te brengen. Na het succes van eerdere edities is ook deze nieuwe editie weer goed bezocht. Niek deelt wat storytelling zo’n succes maakt.

Een nieuwe editie van de Living Museum Storytellingdag in het stadmuseum van Woerden gaat van start. Vrijwilligers brengen met kostuums, attributen en een vleugje drama bijzondere Woerdense historische personen en gebeurtenissen tot leven. ‘De personages zijn allemaal gebaseerd op historisch onderzoek’ vertelt Niek. ‘Hieruit ontstaat een samenvoeging van historische elementen in de vorm van een verhaal met kop en staart’.

Vier keer per jaar wordt in het stadsmuseum in Woerden door de Stichts-Hollandse Historische Vereniging een Storytellingdag georganiseerd. Iedere editie is anders. Wat maakt dat storytelling zo effectief is in het overbrengen van informatie? ‘Een verhaal aanhoren komt heel anders binnen dan een bordje of boek lezen. We willen de bezoeker meenemen in het verhaal’, vertelt Niek met een trotse glimlach. De kostuums zijn zorgvuldig uitgekozen; iedere verteller draagt iets wat bij het tijdperk van diens personage past. Er wordt écht geacteerd met gezichtsuitdrukkingen, stemgebruik en gebaren. Dit alles maakt dat de bezoeker geprikkeld raakt en met de volledige aandacht bij het verhaal is. De bezoekers in de zaal zitten dan ook met een glimlach op het puntje van hun stoel. Na ieder verhaal klinkt luid geklap. ‘Het is weer een succes!’, aldus Niek.

Graaf Albrecht gooit zijn harnas en zwaard op de houten tafel bij de haard. Uitbundig omhelst hij zijn geliefde, die met smart op hem heeft gewacht. Het publiek lacht voluit om de vertoning. Op de tafel staat een kan wijn met twee glazen. Albrecht schenkt zichzelf en zijn geliefde een glas in. ‘Kom, neem een wijntje’, zegt hij aanmoedigend. De twee vertellers weten de aandacht van het publiek vast te houden met het verhaal van de oorsprong van het kasteel in Woerden en de laatste momenten die Albert en zijn geliefde Maria samen spenderen. Zij verwerken hierin historische elementen en geven inzicht in het privéleven van de, bij Woerdenaren met een interesse in geschiedenis, bekende graaf. Daarnaast weten de vertellers ook het publiek mee te krijgen met wat humor. Albrecht draagt een ridderkostuum en zijn geliefde draagt een kleurrijke jurk met bijpassende haarband.

Marja Hanko speelt de geliefde van graaf Albrecht. ‘Ik hoop dat mensen de geschiedenis van deze stad beter leren kennen. Dat ze het interessant vinden en met meer aandacht om zich heen kijken’, vertelt ze. Het spelen van dit personage vereist zeker wat. ‘Je moet alle feiten verzamelen, want alles moet wel kloppen. Het kan ook best lastig zijn om aan de juiste kleding te komen’, vertelt Marjo.

Niek vertelt vol trots over de inspiratie voor het creëren van zijn personage . ‘De inspiratie is geweest om te laten zien dat de familie Bredius ook echt aristocraten waren op de schaal van Woerden’. De boodschap die hij hoopt over te brengen met zijn personage is duidelijk. ‘In één woord: passie. Passie om te laten zien dat geschiedenis interessant is. Het lijkt allemaal lang geleden en dood, maar je kunt het tot leven wekken’.

Twee jaar geleden is de Stichts-Hollandse Historische Vereniging begonnen met hun versie van het concept “storytelling”. Ze zijn hiermee een van de weinige historische verenigingen die dit doet. De vereniging telt tien vertellers, die allen hun eigen historisch onderzoek doen. Iedere verteller heeft hierbij zijn eigen aanpak en er worden allerlei verschillende bronnen gebruikt. De vertellers selecteren op rollen die bij hun passen. Qua voorkomen, maar óók qua achtergrond en verhaal. De optredens van de vereniging zijn niet noodzakelijk gebonden aan het museum. Echter, wanneer zij in het museum optreden worden er ook wel personages gekozen en gecreëerd die aansluiten op actuele thema’s en exposities in het museum.

Emma heeft een audioreportage gemaakt:

 

Over de auteur