Op een vroege woensdagmiddag in een klein dorpje naast Woerden, genaamd Kamerik, staat de oude boerderij de Boerinn, waar je nu verschillende in- en outdoor uitjes kunt doen. Je kunt vergaderen in oude koeienstallen die zijn verbouwd tot vergaderzalen of lekker wat eten of drinken in de oude geitenstal, die is omgebouwd tot een luxe restaurant met bar. Het is een mistige, rustige dag en een perfecte dag voor het oudhollandse concept van boers klompengolven.
Boerderij de Boerinn bestaat al 30 jaar in 2024 en is vooral groot geworden met het organiseren van vrijgezellenfeestjes, werkuitjes en kinderfeestjes. In 2021 kreeg de Boerinn een nieuwe eigenaar, genaamd Hans. Hij begon zelf hier te werken twee jaar voordat hij eigenaar werd en had gelijk een grote visie. Steeds meer boerderijen proberen op andere manieren geld te verdienen, omdat boeren steeds banger worden hun baan en land kwijt te raken door nieuwe klimaat- en landbouwregels. Op andere manieren geld verdienen dan het verkopen van landbouwproducten is niet voor elke boer, boerin of boerderij weggelegd. De meeste boerderijen liggen op ongelegen plekken, ver van de bewoonde wereld, en sommige boerderijen missen ook een beetje creativiteit in het bedenken van dit soort ideeën. Dit is in ieder geval geen probleem voor boerderij de Boerinn, want onder de leiding van Hans heeft de boerderij nu jaarlijks ongeveer 50.000 bezoekers, en hoeven zij zich geen zorgen te maken over nieuwe landbouwregels.
LTO Noord is een belangenorganisatie voor boeren en tuinders in het noorden en midden van Nederland, die zich inzet voor de agrarische sector en duurzame landbouwpraktijken. Ze bieden ondersteuning op het gebied van beleidsbeïnvloeding, kennisdeling en zakelijke dienstverlening voor haar leden. Door de nieuwe landbouwregels gaan steeds meer boeren meer doen naast vee- en landbouwwerk, omdat sommigen anders niet of amper rond kunnen komen. LTO Noord zegt: ‘Voor een aantal boeren zou dit zeker gelden, want voor een aantal bedrijven moet er zeker wat gebeuren willen zij rondkomen, en dat kan een aantal zaken zijn.’ Deze zaken kunnen een schaalvergroting zijn, waarbij meerdere boerderijen fuseren, of, net zoals bij boerderij de Boerinn, een andere creatieve kant op, zoals het openen van een bed & breakfast, ouderzorgcentra of vergaderzalen en boerse activiteiten.
LTO Noord en boeren in Nederland staan voor grote uitdagingen; echter, is LTO Noord nog niet zeker of de nieuwe landbouwregels, die vooral gaan over een vernieuwd CO2-beleid, zullen bijdragen aan de verandering van boerderijen. ‘Er zullen boeren verdwijnen, daar zijn wij niet blij mee, maar dat is de praktijk. We weten alleen nog niet hoe dit zich gaat ontwikkelen; er zijn veel boeren op zoek naar ideeën, alleen het moet ook bij je passen,’ aldus LTO Noord.
Op de grote parkeerplaats stond een man met een rode sjaal, die naar boerderij de Boerinn kwam voor een werkuitje. De man met de rode sjaal zei dat hij niet uit de regio kwam en hier nog nooit eerder was geweest. ‘Ik ben net aangekomen, iets te vroeg vertrokken van huis, en het ziet ernaar uit dat ik de eerste ben!’ zegt de man terwijl hij rondkijkt of hij auto’s van collega’s herkent. De Boerinn heeft dagelijks nieuwe bedrijven die hier komen om te vergaderen, ontspannen of een goed teamverband te creëren. En dit allemaal op een bourgondische manier, of beter gezegd een ‘boergondische’ manier.
Je hebt op de boerderij heel veel soorten activiteiten waaraan je deel kunt nemen. Zo kun je gaan boogschieten, houtgraveren, curlen, kanoën en nog veel meer boerse en oudhollandse spellen en sporten. Bijvoorbeeld klompengolven: dit is een soort minigolf, maar je gebruikt geen normale golfstick, maar een houten stok met een klomp eraan vastgemaakt. Daarnaast krijg je geen normale golfbal, maar een soort klein voetballetje. Je wordt door een van de medewerkers naar de achterkant van de boerderij gebracht, waar de medewerkers je even een plattegrond geven en in het kort de spelregels uitleggen.
‘De spelregels van klompengolf zijn heel simpel,’ vertelt de jonge medewerker met een zwart schort met koffievlekken om zijn lijf. ‘Je krijgt een punt als je de bal slaat, je krijgt een punt als de bal in het water terechtkomt en een punt als je de bal tegen een koe aan schiet. Degene met de minste punten wint de klompengolf-wedstrijd!’ vertelt de medewerker op een lollige manier. Deze spelregels klinken natuurlijk makkelijker dan ze zijn, want klompengolven is een hele uitdaging op zich. ‘Jullie hoeven geen laarzen, toch?’ vraagt de jonge medewerker met een grote grijns.
De ‘klompengolfbaan’, wat een groot weiland is met allemaal loslopende dieren, is met vlaggetjes waar gaten naast zitten. Het duurt ongeveer een uur om alle ballen in de gaten te schoppen met de klompengolfstick. Hierna kun je met je zwaar doorweekte sokken door het vochtige weidegras slenteren naar het restaurant, waar je jezelf kunt opwarmen met een lekker kopje koffie met verse melk of door het drinken van een lekkere muntthee.