ZEIST- Tijdens Paarse Vrijdag organiseert Lab Lou een avond met activiteiten om de queergemeenschap in Zeist te verbinden. Jongeren van verschillende middelbare scholen uit Zeist zijn aanwezig om deel te nemen. ‘Ik voel me soms net weer een puber als ik die verhalen hoor. Dat verbindt ons allemaal en dat raakt me dan ook.’
Paarse Vrijdag wordt op vrijdag 13 december gevierd door verschillende middelbare scholen in Zeist. Naast de algemene viering op scholen organiseert Lab Lou een extra bijeenkomst voor scholieren die onderdeel zijn van de queergemeenschap of deze steunen. Lab Lou is omgetoverd tot een heuse Queer Hangout, door middel van sfeerverlichting die diverse kleuren toont, een tafel met een regenboogvlag en boeken met queer thema’s, en een dj-desk. Langzamerhand beginnen de eerste jongeren binnen te druppelen en nemen ze plaats aan de grote tafel om te beginnen met hun eerste activiteit.
Twee houten tafels zijn aan elkaar geschoven met gele plastic stoelen eromheen. Over de tafels heen liggen kleden en op de tafel staan bakjes met felgekleurde strijkkralen en figuren die kunnen worden ingevuld met deze kralen. Daarnaast zijn er ook grote vierkante vormen, zodat de jongeren zelf ook een kunstwerk kunnen bedenken met de kralen. Terwijl ze druk bezig zijn met de activiteit, geeft het ze de tijd om met elkaar in gesprek te gaan over het onderdeel zijn van de queergemeenschap. Samen met de volwassen begeleiding delen ze hun persoonlijke ervaringen.
De jongeren zijn vooral leerlingen die verbonden zijn aan de Gender and Sexuality Alliance (GSA) van hun school. Toch zie je dat hun school geen rol speelt; ondanks dat ze elkaar voor dit evenement niet kenden, praten ze luidruchtig met elkaar terwijl ze bezig zijn met het maken van kunstwerken van strijkkralen. Zo worden er vlaggen van de LHBTIQA+ community gemaakt in de vorm van hartjes en zeedieren. Het idee is om uiteindelijk een grote genderzee te maken. ‘Sinds ik in de GSA zit, heb ik ook echt goede vrienden daaruit; iedereen is super open’, merkt Charlotte, GSA-leerling van de Breul, op.
Deze openheid is duidelijk merkbaar aan de manier waarop de jongeren met elkaar praten over hun queerschap. Er worden persoonlijke verhalen gedeeld over het ontdekken van henzelf en de rol die seksualiteit en identiteit hierin spelen. De scholieren praten niet alleen met elkaar, maar ook met de volwassenen. Esmay van Loenen is een queerkunstenaar die de workshop Samen smelten heeft bedacht om queermensen te verbinden door middel van strijkkralen. ‘Ik voel me soms net weer een puber als ik die verhalen hoor. Dat verbindt ons allemaal en dat raakt me dan ook,’ deelt die terwijl de scholieren nog bezig zijn.
Tijdens Paarse Vrijdag staat solidariteit centraal: door paars te dragen laten mensen zien dat ze de queergemeenschap steunen. In Lab Lou is dit ook terug te zien aan de kleding die iedereen draagt; vaak is er iets paars of een hint van een regenboogvlag. Echter, is dit niet vanzelfsprekend. Uit onderzoek van de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD) regio Utrecht is gebleken dat 57% van de 13 tot 17-jarigen in Zeist in 2023 homoseksualiteit normaal vindt. Ten opzichte van 2019 is dit met 19% gedaald. ‘Soms worden er nare associaties gemaakt met het woord homo of kleine mini-agressies. Hierdoor krijgt een leerling het gevoel van onveiligheid’, aldus Maarten de Jonge, docent geschiedenis op de Breul. Vandaar benadrukt hij ook het belang van Paarse Vrijdag voor de scholieren: “De leerlingen voelen zich gezien en fijn, ze mogen zijn wie ze willen zijn. Dit is een dag waarop je het lekker trots mag dragen.”