ZEIST – Omwonenden van het PGGM-terrein waren zichtbaar ontevreden na de Ronde Tafel vergadering van 16 januari, omtrent een principebesluit over de herontwikkeling van het gebied. Pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM zal verhuizen van het PGGM-terrein in Zeist, naar Utrecht. Het terrein dat vrijkomt wordt herontwikkelt tot een woonwijk, maar omwonenden vinden dat hun input omtrent de herontwikkelingsplannen niet serieus genomen wordt.
Een paar minuten voor 20:00, net voordat de Ronde Tafel vergadering (een vergadering tussen stakeholders en gemeente) begint, zit de raadzaal al goed gevuld, inclusief de publieke tribune. Vele omwonenden van het PGGM-terrein zijn op deze koude donderdagavond naar het gemeentehuis gekomen om hun medeomwonenden te steunen, wie de stem van de buurt deze vergadering gaan laten horen. ‘We vinden het heel spannend’, vertelt één van de omwonenden. Naast omwonenden zijn er verschillende gemeenteraadsleden, wethouder Angèle Welting en Amvest, de vastgoedontwikkelaar van het gebied, aanwezig.
De vele omwonenden aan de vergadertafel en op de tribune creëren een gespannen sfeer. Zij zijn namelijk ontevreden over het aantal beoogde woningen en de hoogte van deze, voor de herontwikkeling van het gebied. Het beoogde aantal bedraagt tussen 450 en 650 woningen, met een maximale hoogte van 45 meter. Ook zijn zij ontevreden over hoe hun input is verwerkt, wat zij hadden gegeven tijdens door Amvest georganiseerde participatiebijeenkomsten.
Wanneer voorzitter Carlo Fiscalini vertelt dat het 20:00 en hij de vergadering wil openen, gaat iedereen meteen zitten en wordt iedereen meteen stil. Er staan veel sprekers op de agenda en iedereen wil graag de tijd hebben om hun zegje te doen.
Michel Lanters is als eerste spreker aan de beurt tijdens deze vergadering. Hij vertegenwoordigt ‘Het Comité Rondom PGGM’, een belangengroep van omwonenden, wat naar aanleiding van de slecht bevallen participatiebijeenkomsten is opgericht.
Lanters begint zijn betoog door te vertellen over het comité. Hij vertelt dat het comité 158 machtigingen en 31 steunbetuigingen van omwonenden heeft. Vervolgens begint hij over het participatietraject. ‘Post-its plakken is geen participatie’, vertelt hij. Ook spreekt hij over het principebesluit, aangeleverd door het college van B en W, wat deze vergadering ter sprake is. Lanters vindt dat het college in het principebesluit bijna exact heeft verwerkt wat Amvest heeft gevraagd. Hiermee doelt hij op het aantal woningen en de hoogte daarvan. Hij stelt dat zo’n aantal woningen, met een maximale hoogte van 45 meter, de rust en natuur van de wijk zal verpesten. Hij eindigt zijn betoog door te zeggen dat er volgens hem meer onderzoek nodig is, voordat er besloten kan worden over het principebesluit. Te veel is nog onduidelijk, stelt hij.
Meteen na het einde van zijn betoog is er applaus te horen vanuit de tribune, wat de spanning voor Amvest en wethouder Welting nog meer aansnijdt.
Na Lanters krijgt Olga Wagenaar, ontwikkelingsmanager bij Amvest, de tijd om te spreken.
Wagenaar begint met vertellen over het vertrek van PGGM en dat PGGM Amvest heeft gevraagd om zich bezig te houden met de herontwikkeling van het gebied. Wagenaar begint met dat zij begrijpt dat de verandering van het gebied van kantoor, naar woningbouw een grote verandering is voor de buurt. Daartegenover stelt zij echter dat de mogelijkheden die de woningbouw kan bieden, een grote bijdrage kan leveren aan het terugdringen van het woningtekort in Zeist. ‘Over de afgelopen maanden waren er volgens funda 4.000 woningzoekenden in Zeist’, vertelt ze. Ook vertelt ze over de beoogde hoogte van de woningen. ‘Wij beseffen dat dit afwijkt van wijken die in een andere tijdsgeest zijn gerealiseerd, met veel meer laagbouw.’ Daarnaast komt de participatie van omwonenden ter sprake. In de verdere uitwerking wil zij gehoor geven aan de aandachtspunten en zorgen van omwonenden, die in de al plaatsgevonden participatierondes zijn gedeeld. Hierbij benadrukt zij dat Amvest het erg belangrijk vindt om te luisteren naar de omwonenden over hoe zij de buurt zien en ervaren.
Uiteindelijk is het wethouder Welting haar beurt. Zij krijgt de vraag wat participatie precies volgens haar inhoudt. ‘Participatie betekent niet per definitie dat je alles overneemt wat de mensen hebben ingebracht. Het luisteren naar wat omwonenden belangrijk vinden is volgens mij wel gebeurd’, zegt ze, waarna er meteen rumoerigheid vanuit de tribune te horen is. De omwonenden op de tribune zijn het er duidelijk niet mee eens.
Ten slotte krijgen de aanwezigen nog heel kort de tijd om hun ervaring van de vergadering samen te vatten. Michel Lanters is weer als eerst aan de beurt. ‘Het zou grappig kunnen zijn, maar dat is het niet’, zegt hij, doelend op het principebesluit.
Amvest kiest ervoor om geen gebruik te maken van dit moment en zwijgt.
Op 30 januari debateer de gemeenteraad over dit principebesluit, waarna op de gemeenteraadsvergadering van 11 februari over het principebesluit gestemd gaat worden.