Zeist

Selecteer Pagina

Dit jaar 10 vuurwerkvrije zones in Zeist

Dit jaar 10 vuurwerkvrije zones in Zeist

Verkoop vuurwerk bij Intratuin

ZEIST- In een poging om de jaarlijkse vuurwerk gerelateerde incidenten te verminderen, heeft de gemeente Zeist 10 nieuwe vuurwerkvrije zones aangewezen, waar bewoners zelf de locaties mochten bepalen. Deze zones worden duidelijk gemarkeerd met borden, en hoewel er handhaving zal zijn, wordt ook verwacht dat inwoners elkaar aanspreken op het afsteken van vuurwerk binnen deze gebieden.

Ik sprak hierover met Linda Over, Anesthesioloog van Gelre ziekenhuizen, ze vond het belangrijk te laten zien wat de gevaren zijn van vuurwerk en wat ze in die aantal jaren als anesthesioloog heeft gezien. Over wordt het meest geconfronteerd met letsels aan vingers, handen en armen, evenals oogletsels waarvan de ernstigste gevallen worden doorverwezen naar gespecialiseerde oogziekenhuizen. In de spoedeisende gezondheidszorg moeten vaak keuzes worden gemaakt en prioriteiten worden gesteld. Over “het is erg frustrerend om patiënten met een andere hulpvraag langer te moeten laten wachten op een noodzakelijke operatie, omdat onnodige letsels veroorzaakt door vuurwerk tijd vragen.”

Op de vraag over vuurwerkregelgeving pleit Over voor strengere maatregelen om onnodige letsels en leed te voorkomen. “Ik zie potentie in vuurwerkvrije zones, dit is al een goed begin.” Over bevestigt dat het ziekenhuis zich voorbereidt op een mogelijke toename van vuurwerk gerelateerde incidenten tijdens oudjaarsnacht met extra operatieteams en mogelijk personeelsoproepen.

Wat betreft effectieve maatregelen om vuurwerkverwondingen te verminderen, stelt Over voor de verkoop te stoppen en alleen showvuurwerk toe te staan. Ook benadrukt ze het belang van voorlichting, “maar breken met tradities is natuurlijk lastig.”

In reactie op deze medische benadering staat Ben Jongerius van Koningsdal Vuurwerk sceptisch tegenover strengere vuurwerkregels. Hij gelooft dat een verbod onzin is en benadrukt de mogelijke invloed van illegaal vuurwerk dat over de grens gehaald kan worden. Deze meningsverschillen benadrukken de lopende discussie over de toekomst van vuurwerktradities en de mogelijke gevolgen voor de gezondheidszorg.

Verslaggever Quinty Setligt gaat in gesprek met vuurwerkspecialist en verkoper Ben Jongerius van Koningsdal Vuurwerk. Hij vertelt meer over het invoeren van vuurwerkvrijezones en welke gevolgen dit heeft voor de vuurwerkbranche.

Over de auteur

Isa Franssen

Ik ben Isa Franssen, geboren in Leiden (2002) en momenteel een beginnende journalist aan de Hogeschool Utrecht. Mijn huidige rol is verslaggever in Zeist voor SVJ-media, waar ik mijn journalistieke vaardigheden aanscherp en ervaring opdoe. Mijn passie ligt bij true crime, en mijn ultieme doel is om misdaadjournalist te worden. Ik ben ervan overtuigd dat elke zaak aan het licht moet komen. Momenteel duik ik diep in de wereld van Zeist, hier gaat het niet alleen over misdaad maar probeer ik meerdere manieren van journalistiek te ontdekken. True crime is voor mij meer dan slechts nieuwsgierigheid; het is een roeping om rechtvaardigheid te dienen. Terwijl ik mijn journalistieke vaardigheden ontwikkel, streef ik naar een toekomst waarin ik de stem kan zijn voor degene die nog geen gerechtigheid hebben gevonden. Mijn vastberadenheid om elk detail bloot te leggen en mijn toewijding aan de waarheid vormen de basis van mijn veelbelovende carrière als misdaadjournalist.