Zeist

Selecteer Pagina

Zeist krijgt schoner water met de vernieuwing van de rioolwaterzuivering

Zeist krijgt schoner water met de vernieuwing van de rioolwaterzuivering

Zeist – In 2026 begint de bouw van een nieuwe rioolwaterzuivering ten westen van Zeist, omdat de huidige installatie verouderd is en niet meer voldoet aan de moderne eisen. Het project valt onder het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, dat verantwoordelijk is voor het waterbeheer in de regio. Om meer te weten te komen over de renovatie, sprak ik met Marlies Verhoeven, procestechnoloog bij het waterschap, die betrokken is bij de vernieuwing van de zuiveringsinstallatie.

Beste Marlies, fijn dat u openstaat voor dit interview over de vernieuwing van de rioolwaterzuivering. Mijn vraag is gelijk: wat waren de grootste tekortkomingen van de huidige zuiveringsinstallatie?

De huidige zuiveringsinstallatie is in de jaren 80 gebouwd en in 2005 voor het laatst gerenoveerd. Voor nu voldoet de installatie aan de eisen, maar we kijken altijd naar de toekomst en met een verwachte bevolkingsgroei van 30% in 2050 zou de zuivering aan deze nieuwe eisen moeten voldoen.

U noemt het jaartal 2050. Heeft dit ook te maken met de klimaatdoelen van 2050?

Wij passen de installatie elke 20 tot 30 jaar aan met meer oog op de bevolkingsgroei, dus eigenlijk niet. Wel valt er door klimaatverandering meer regenval in de regio, en dat nemen we actief mee naar de tekentafel.

,De waterweg de Biltsche Grift heeft hier ook voordeel van. Waarom?

De waterweg de Biltsche Grift heeft voordeel van de nieuwe technieken voor waterzuivering, omdat deze technieken in staat zijn om 80% van de medicijnen uit het water te halen. Dit is belangrijk, omdat de waterkwaliteit momenteel voldoet aan de eisen, maar in 2027 strengere normen gaan gelden volgens de Kaderrichtlijn Water. De vervuiling neemt toe door factoren zoals medicijngebruik, schadelijke stoffen en bevolkingsgroei. De nieuwe technieken zorgen ervoor dat de waterkwaliteit op peil blijft, zodat de Biltsche Grift ook in de toekomst voldoet aan de strengere eisen.

Nanda van Zoelen van het hoogheemraadschap heeft gezegd dat dit project duurzaam is met hergebruikte materialen. Welke materialen hergebruiken jullie?

We hebben al een aantal procesonderdelen, zoals tanks en bakken, die we kunnen gaan gebruiken. We moeten dingen wel zelf gaan bouwen, maar dan kijken we naar hoe duurzaam het materiaal is en of we het weer in de toekomst kunnen recyclen. Een voorbeeld van hoe wij duurzaam aan het werk gaan is dat de zonnepanelen boven op de zuivering worden ondersteund door palen gemaakt van oude windmolens!

Gaan inwoners van Zeist iets merken van deze verandering, bijvoorbeeld in kosten?

Ja, inwoners van Zeist gaan iets merken van deze verandering, vooral in de vorm van een hogere waterschapsbelasting. Dit komt niet alleen door de nieuwe installatie, maar ook door de algemene kosten van het waterschap, zoals dijkversterking en inderdaad installaties. De belasting zou naar verwachting met ongeveer 8,5% omhoog gaan, maar dit kan variëren afhankelijk van de woonsituatie per gezin.

En…

Ik moet er wel bij zeggen dat dit echt alleen over heffingen gaat voor de waterkwaliteit in de regio. Water uit de kraan doen wij niks mee, dat is aan de particuliere waterbedrijven.

Duidelijk. Krijgen de bewoners van Zeist last van opengebroken straten tijdens de renovatie?

Nee, zeker niet. Wij renoveren op eigen terrein aan de Kwikstaartlaan en de mensen in Zeist zullen hier geen last van hebben.

Ook geen opengebroken straten voor de riolering?

De riolering zelf kan nog jaren mee en is niet toe aan renovatie. Bovendien is de riolering van de gemeente. Zij zijn dus ook verantwoordelijk voor het onderhoud daarvan en daar hebben wij als waterschap niets over te zeggen.

Zou u nog iets willen meegeven aan de inwoners van Zeist voor het behouden van een schoon riool?

Zeker! We proberen altijd mee te geven aan de mensen om geen doekjes of wattenstaafjes in de wc te gooien. Ook medicijnen horen niet in het riool, ook al kan de nieuwe zuivering 80% van de medicijnen uit het water halen.

Heel erg bedankt voor uw tijd, Marlies Verhoeven.

Met de vernieuwing van de rioolwaterzuivering zet Zeist een belangrijke stap richting duurzamer waterbeheer. Hoewel de kosten voor inwoners mogelijk stijgen, zal de verbeterde waterkwaliteit en het gebruik van nieuwe technologieën de regio toekomstbestendig maken. Marlies Verhoeven benadrukt dat ook bewoners hun steentje kunnen bijdragen door bewust om te gaan met wat wel in het riool terechtkomt.

Over de auteur

Tom den Boer

Mijn naam is Tom den Boer (2003). ik volg de opleiding journalistiek op de Hogeschool Utrecht na een halfjaar een eigen kleuterklas te hebben gehad. Ik ben een nieuwsgierig en ambitieus persoon en wil graag nieuws vinden en verspreiden.